Panaszt tettek a sorban állók

Több panasz érkezett a helyi választási szervekhez azzal kapcsolatban, hogy a választás napján az igazolással voksolók szavazókörében jelentősen feltorlódott a sor. Az illetékesek minden panaszra válaszoltak, és hangsúlyozták: nem az ő hibájukból történt a választási baki, hanem a törvény rossz.

Éjszakába nyúlóan kígyóztak a sorok vasárnap azokban a szavazókörökben, ahol a helyiek mellett az igazolással rendelkező állampolgárok is voksolhattak. A nem lakóhelyükön szavazók számára ugyanis településenként, illetve a fővárosban kerületenként egyetlen választókört jelöltek ki. A szavazás zavartalan lebonyolításához így percenként néhol 4-5 főnek kellett volna leadnia a voksát. A névjegyzékbe való felvétel szükségessége miatt ez matematikai képtelenség.

Három napon belül tehető panasz

Mint az Országos Választási Bizottság sajtóreferense megerősítette, az állampolgári bejelentések elbírálása nem az OVB hatáskörébe tartozik. A panaszos beadványokat közvetlenül a helyi vagy területi választási bizottságoknál kell benyújtani, és ők jogosultak e kérdésben dönteni.

Mint László Róbert választási szakértő elmondta: a kifogások benyújtására a helyi választási szervhez három nap áll rendelkezésre, ezek elbírálására újabb három nap. Ha nem sikerül helyben dönteni, akkor a területi (megyei) választási szervhez kerül az ügy (újabb háromnapos határidővel), legvégső esetben pedig bíróság dönthet. Mivel a jogorvoslatra összesen hatszor három nap van, elképzelhető – és a ferencvárosi időközi választáson meg is történt –, hogy a második fordulóig nincs döntés. Általában azonban ennél rövidebb idő alatt döntenek.

Most vasárnap Budapest két szavazókörében, a XI. kerületi Bocskai úti Általános Iskolánál (15. választókerület, 19-es szavazókör) és a XIII. kerületi Kassák Lajos Gimnázium előtt (19. választókerület, 48-as választókör) torlódott a sor, míg a vidéki városok közül többek között Szegeden gyűlt össze nagyobb tömeg a Kálvária sugárúti középiskolánál (2. választókerület, 313-as választókör).

Volt pár panasz

Lapunk a XI. kerületi önkormányzat jegyzői hivatalától úgy értesült, hogy számos állampolgári panasz érkezett a bizottsághoz a szavazás lebonyolításával kapcsolatban. A beadványokat eredetileg a 15. számú országgyűlési egyéni választókerületi bizottság tárgyalta volna, de ők áttették az elbírálás jogát a jegyzőnek, aki személyesen válaszol külön-külön minden érintettnek.

A XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense arról tájékoztatta az fn.hu-t, hogy a hosszadalmas sorban állás ellenére is csak néhány panaszt kaptak vasárnap, amire személyesen illetve telefonon reagáltak is, jegyzőkönyv felvételére nem került sor.

Mózes Ervin szegedi címzetes főjegyző lapunk kérdésére kifejtette, hogy a szavazás elhúzódása miatt egyetlen állampolgári kifogás érkezett a helyi választási bizottsághoz. A beadvány írója megunta a várakozást és alkotmányos jogának sérülésére hivatkozott. A helyi választási bizottságnak azonban el kellett utasítania a kifogást, mert a választási szerv nincs felruházva olyan a jogkörrel, hogy megállapíthassa a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény és az Alkotmány összeütközését.

Azt mindhárom helyen megerősítették, hogy véleményük szerint a hosszas sorban állás semmilyen szervezési intézkedéssel nem lett volna orvosolható – hisz így is mindent megtettek, hogy gördülékenyebbé tegyék a szavazást -, a megoldás törvényi módosítást igényel.

Címkék: Voks 2010