Kiszállnak az Audiból a szocialisták

A méretes választási vereség után újjáépítené magát az MSZP. A hogyanra már vannak ötletek, de azt még nem tudják, ki vezesse a munkát. Mesterházy megítélése nem egyértelmű, Gyurcsánynak viszont nem lesz könnyű dolga, ha visszaosonna. Van, aki már kiszállt az Audiból.

Visszatérhet-e Gyurcsány Ferenc, megerősödhet-e Mesterházy Attila? Szocialista forrásaink szerint ezek a kérdések jobban foglalkoztatják most a tagság dönteni hivatott részét, mint az, hogy hogyan szerepelnek az állva maradt egyéni jelöltek.

Bár a Népszabadság úgy értesült, Mesterházy szereplését jónak ítélte meg a pártvezetés, és idővel pártelnök is lehet a párt miniszterelnök-jelöltjéből, az fn.hu forrásai szerint a párton belül kevésbé egyértelmű Mesterházy megítélése. Egy, a pártvezetéshez közeli informátorunk szerint a jelölttel csak azért elégedettek, „mert nem is vártak többet tőle”, és a fiatal szocialista listavezető jövőjét az is nagyban befolyásolja, ha az MSZP-n belüli visszatérés mellett dönt Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök ugyanis egyre több fórumon jelzi, hogy kipihente magát, tartott évértékelőt, és a választások előtt megjelent könyve bemutatóján ki is mondta, hogy visszatérne. Az fn.hu által megkérdezett politológusok szerint azonban a visszatérése már nem lesz olyan sima, épp Mesterházy Attila miatt.

Mesterházy inkább pozitív

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének mérlege vegyes képet mutat, de inkább a számára pozitív irányba billen. A politikus vezetésével ugyanis a párt megőrizte a második helyét, vagyis övék az első számú ellenzéki erő címe. Ugyanakkor a kampányban emlegetett egymillió szavazót nem sikerült megszerezni és a lélektani 20 százalékos határt sem lépték át. Az elemző szerint Mesterházynak jók a pozíciói a belső harcok előtt, így a frakcióvezetői posztnak is ő a várományosa.

Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese úgy véli, hogy egyelőre nem lehet világosan látni milyen belső viszonyok jellemzik az MSZP-t a választási vereség után. Látni olyan nyilatkozatokat, amelyek Mesterházy Attila pártelnökké választását igyekeznek előkészíteni, mondván, hogy a választás relatíve sikernek nevezhető a várakozásokhoz képest, másfelől viszont vannak olyan nyilatkozatok is, amelyek a vereség súlyosságát hangsúlyozzák.

Megújulás

Egyelőre ingatag az is, hogy milyen formában újuljon meg az MSZP. Szomszéd Orsolya arra hívta fel a figyelmet, hogy a megújulást bizonyára nehezíti, hogy ugyanazok a szocialista frontpolitikusok ülnek – igaz, jóval kevesebben – majd az új
parlamentben, mint korábban. „A vezető posztokon persze történhet változás, kérdés, hogy mennyire lesz hiteles a megújulás” – jegyzi meg az elemző, aki szerint ez a személyi ügyek mellett, az ideológiai kérdésekre is vonatkozik.

Van azonban egy új versenytárs, az LMP, amely akár új baloldali alternatívát jelenthet, szemben az MSZP-vel. Így a szocialistáknak időben lépniük kell, hogy bizonyítsák innovációs képességüket.

Juhász Attila szerint az első kérdés az, hogy az MSZP-t szervezetileg össze lehet-e tartani, a második, hogy ideológiailag össze lehet-e tartani, azaz látni kellene, hogy milyen személyekkel, milyen politikát akar képviselni. Ha ezek a kérdések tisztázódnak, akkor lehet majd látni, hogy mi marad a régi MSZP-ből, és hogy mennyi esélye van a pártnak megújulásra és hogy azt milyen eszközökkel lehet megjeleníteni.

Új emberek

De mit mondanak maguk a szocialisták? Tóth Károly, az MSZP most leköszönő képviselője úgy véli, hogy a pártnak, azon belül is a képviselőknek képesnek kell lenniük arra, hogy visszaszerezzék a társadalom bizalmát, és olyan tartalmat kell az emberek elé tárniuk, ami egyértelműen és világosan közvetíti a baloldali értékeket. „Új emberekre van szükség, akik mentalitásukkal képesek lesznek megújítani az pártot” – mondta.

A szintén szocialista Török Zsolt elmondta, hogy a pártnak a jövőben is a kisemberekre kell fókuszálnia még nyitottabban, mint eddig, mindeközben megtartva a felelősségteljes gondolkodásmódot.

Audi mögül a világ

Hozzátette, hogy a pártnak külsőségekben is meg kell újulnia, ami azt jelenti, hogy az eddigieknél is még nyitottabb szemmel kell járni az emberek között. Elmondása szerint ő egy ideje például BKV-val közlekedik, mert az „Audi elsötétített ablakai mögül nem látszódik a világ”.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc visszatér a politikai közéletbe, azt felelte, hogy tehetséges politikusnak tartja az egykori miniszterelnököt, de nem az a fontos, hogy ki az, aki az emberek érdekeit képviseli, hanem az, hogy azt hogyan teszi.

A jövő elkezdődött

Vitányi Iván az MSZP jövőjével kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, akárcsak Karsai József, aki letette a telefont.

Címkék: Voks 2010