Egységet akar Orbán Viktor

Az első forduló az irányról, a második forduló pedig az egységről szól – mutatott irányt a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Orbán Viktor tiszta vizet öntene a pohárba.

Malőrnek nevezte a szavazatszámlálás körüli herce-hurcát Orbán Viktor. A Fidesz elnöke nemzetközi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a választás estéje is jól mutatta, hogy Magyarország egy „szétcsúszott” ország.

Úgy vélte, az első forduló az irányról, a második forduló pedig az egységről szól. „Minél nagyobb az egység, annál nagyobb lesz a siker” – fejtette ki, nem titkolt szavazatszerző szándékkal, hozzátéve, hogy az egység nagyságától függ a kilábalás gyorsasága. Szerinte a választás estéjén kiderült, hogy a magyar demokrácia stabil és megvédte saját magát.

„A régi világhoz a zavaros ügyek és zavaros víz tartozott” – mondta Orbán, ezért tiszta vizet öntene a pohárba a szavazatszámlálással kapcsolatban. Az MSZP kritikáit a választási rendszerről „nem tudja” figyelembe venni, hiszen az MSZP-kormánynak a dolga lett volna a tiszta választás.

Szerinte a kétharmad az csonka, miközben az ország háromharmadból áll, ezért egyszerűen technikai kérdésnek tekinti a kétharmadnyi voksot. Kiemelte, hogy a kisebb parlamenthez és az önkormányzati rendszer átalakításához is nagyobb egységre van szükség.

Úgy érzi, egyelőre nem illetékes a kormányalakítás kérdésében, amíg nem zárult le a választás.

A kettős állampolgárság ügyét hamarosan elővennék és döntenének róla – ígérte a Fidesz miniszterelnök-jelöltje.

Nem akar türelmet kérni az országtól, mert „nincs idő” – mondta Orbán Viktor az „Itt az idő!” felirat mögött állva. Egy külföldi újságíró kérdésére a szélsőjobboldallal kapcsolatban kijelentette, hogy Magyarországon elég erős a demokrácia, hogy megvédje magát.

Adócsökkentés, átfogó támadás a bürokrácia ellen, államreform és a korrupció visszaszorítás lesz az első néhány gazdasági intézkedése az új kormánynak – ígérte.

Itt olvashatja a választási eredményeket.

Magyarországon minden megszorító intézkedés a gazdasági növekedés csökkenését eredményezte – jegyezte meg Orbán, aki szerint a megszorító intézkedések nem intézkedések, hanem gazdasági gondolkodásmód.

A költségvetési hiánycél kapcsán elmondta, hogy előbb a helyzettel kell számot vetni. Világos képet május közepére-végére (az új kormány megalakulásának idején) kaphatunk.

Orbán a magyar politikát túl provinciálisnak tartja, a Jobbikra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy „van ország, ahol szívesen cserélnének a 17 százaléknyi szélsőséggel”.
Egy politikai erő sem húzhatja ki magát a jog és a törvények betartása alól – figyelmeztette a szélsőséges erőket. Az MSZP-ről úgy vélte, hogy azt oligarchikus csoportok foglalták el és irányították.

Címkék: Voks 2010