Pártokra, képviselőjelöltekre szavaz az ország

A rendszerváltás óta a hatodik szabad országgyűlési választás első fordulóját tartják ma

Az országgyűlési választás első fordulójában a választópolgároknak két szavazatuk van: az egyik szavazólapon arra voksolhatnak, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják.

Azok a jelöltek indulhatnak az egyéni választókerületben, akik március 19-éig összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. A 176 egyéni választókerületben 812 egyéni jelölt indul, közülük 19 független.

Az egyéni választókerületben az első fordulóban akkor érvényes a választás, ha a választópolgárok több mint fele leadja voksát. Ha ennél kevesebben mennének el szavazni, érvénytelen lenne a forduló, ebben az esetben valamennyi jelölt újra indulhatna a második körben. Akkor eredményes a választás, ha valamelyik jelölt megkapja a leadott szavazatok több mint felét.

Ha a részvétel meghaladja az 50 százalékot, de egyik jelölt sem kapja meg a leadott voksok több mint felét, akkor ugyancsak második fordulót kell tartani. Ez esetben azok kerülhetnek fel a második fordulós szavazólapra, akik legalább 15 százalékos eredményt értek el. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb szavazatot elérő három jelölt indulhat ismét.

A területi listákról összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak.

Összesen 117 területi listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a legtöbb listára – kilencre – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehet majd voksolni, a legkevesebbre – négyre – Somogyban.

Az országos listát állító pártokra közvetlenül nem lehet voksolni: a listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek hét területi listát tudtak állítani. Összesen hat országos listát állított hét párt.

A választások második fordulója április 25-én lesz.

Címkék: választás 2010