Varga: megvédjük a magyar földet

A jövőben a családi gazdaságokat kell helyzetbe hozni, a hazai termőföldet magyar kézben kell tartani, a spekulánsok és a külföldiek birtokszerzését meg kell akadályozni - jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlapnak.

A politikus szerint szakítani kell az elmúlt évek helytelen felfogásával, amely a nagyüzemi gazdálkodást részesítette előnyben. Varga Mihály úgy látja, hogy az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb vesztese a magyar gazdatársadalom, a magyar agrárium. “Ha a Fidesz kormányra kerül, az első dolga lesz az állapotfelmérés” – mondta hozzátéve, hogy nem lehet külön választani a mezőgazdaságot a vidékfejlesztéstől. A jövőben olyan szakpolitikát kell képviselni, amely szerves egységben kezeli a két területet. “A lényeg, hogy koncepcióváltásra van szükség” – fogalmazott.

A politikus szerint eleve úgy írták ki a pályázatokat, hogy az agráriumban ténykedők zöme ne is jelentkezhessen. Mint mondta, “személyre szabott pályázatokat ír ki az agrártárca, olyan feltételekkel, amelyeket egy egyéni termelő vagy családi gazdaság képtelen teljesíteni”. Céljuk, hogy a kisebb ágazati szereplők is állami és európai uniós támogatásokhoz jussanak – mondta. Hozzátette: olyan jogi és közgazdasági szabályozó rendszert szükséges kidolgozni, amely a családi gazdaságokat és ezek társulásait részesíti előnyben.

A fideszes politikus szerint a külföldiek számára a földvásárlási moratórium meghosszabbítása elég időt hagy az új kormánynak arra, hogy megalkossa az állami földgazdálkodás, illetve földszerzés és a földbérlet új szabályait. Szerinte a francia modellt érdemes alkalmazni, amelynek lényege az állami elővásárlás – tette hozzá.

Címkék: Voks 2010