Új törvényt ígér a Fidesz az alkalmi munkavállalásról

Ha a Fidesz kormányra kerül, az első adandó alkalommal felfüggeszti az alkalmi munkavállalásról szóló új törvényt, és másikat alkot. Az ellenzéki párt szerint ugyanis az április 1-jén hatályba lépett jogszabály alapjaiban véve rossz.

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: amelyik gazdálkodó betartja ezt a törvényt, az tönkremegy, mert 30 százalékos közteherrel egyetlen európai országban sem sújtják a mezőgazdasági alkalmi munkavállalást.

A Fidesz kormányon az első adandó alkalommal egy teljesen új törvényt fog megalkotni a mezőgazdasági alkalmi munkavállalásról az Európai Unió régi tagországai által alkalmazott jogszabályokra alapozva – jelentette ki a politikus.

Emlékeztetett: az új törvénnyel megszüntették az alkalmi munkavállalás területén az úgynevezett zöld- és kékkönyv rendszerét, és egy kötelező szerződéses típusú munkakapcsolatot rendeltek el. Szólt arról is, hogy leszűkítették az idénymunka lehetőségét a mezőgazdaság, a ház körüli munkák és az idegenforgalom területére, vagyis nem lehet idénymunkást alkalmazni például az építőiparban, a vendéglátásban és a személyi szolgáltatást nyújtó vállalkozásokban sem.

Általános adózási szabályokat vezették be a kifizetett bér után az alkalmi munkavállalás esetében, ami 62,5 százalékos közterhet jelent, ez alól csak a mezőgazdasági, valamint a ház körüli alkalmi munkavégzés a kivétel. Font Sándor rámutatott egy olyan problémára is, hogy “elfelejtették” előállítani a jelenléti íveket, amit a törvényben foglaltakat részletesen szabályozó kormányrendelettel próbáltak megoldani.

A bizottsági elnök felidézte: korábban tett egy törvénymódosítási javaslatot arra, hogy ne április 1-jén, hanem 2011. január 1-jén lépjen hatályba a jogszabály, a foglalkoztatási bizottság azonban nem támogatta indítványát.
Mindenben hazudott a kormány, amikor ezt a törvényt beterjesztette – összegezte pártja véleményét a politikus. Arra a kérdésre, hogy körülbelül hány embert érint az idénymunka Magyarországon, Font Sándor azt mondta, több százezres azoknak a köre, akiket érint az alkalmi munkavállalás megtiltása.

Címkék: Voks 2010