Szanyi: Ötszázalékos gázáremelés elég lett volna

Elavult és ártorzító a gázár-támogatás mai rendszere. Ennek ellenére legfeljebb ötszázalékos gázáremelés lett volna indokolt áprilisban – nyilatkozta a Duna Televízióban Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő.

A politikus úgy látja: nagy veszélyeket rejt magában az országra nézve az, hogy a Fidesz túlzott várakozásokat kelt a választópolgárokban.

Alig van mit a szakminiszter szemére vetni a mostani gázáremelés kapcsán – mondta Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő. „Az Országgyűlés gazdasági bizottságában pártállástól függetlenül úgy vélekedtek a képviselők, hogy ez a mostani gázáremelés azért túlzás volt. A kompromisszum az lett, hogy a következő árfelülvizsgálatkor, június környékén, ezt a mostani túlfutást valahogyan figyelembe veszik.

A mostani gázár-támogatási rendszert egyébként már régen ki akarták vezetni, mivel közel ötvenezer embert érint az országban. Emiatt pedig nem helyes eltorzítani az árakat. Egy önkormányzati bázisú szociális támogatási rendszer lehetne a megoldás, amibe az oktatási és a lakhatás támogatás is beletartozna – mondta Szanyi Tibor.

A mostani gázáremelés koncepciójának kialakítását is bírálta a szocialista képviselő, mondván: a „gázkosárba” csak a hosszú távú szerződések alapján vásárolt gáz került bele, holott a szolgáltatók a forgalmazott mennyiség közel egynegyedét az úgynevezett „azonnali piacról” veszik, ahol a hosszú távú árak harmadáért jutnak hozzá az energiahordozóhoz.

Az áprilistól hatályos 10,1 százalékos gázáremeléséhez képest maximum a fele, öt százalék körüli lett volna indokolt, de „inkább semmi”; kár volt egy ilyen érzékeny időszakban az emeléssel felpaprikázni az embereket.

Címkék: Voks 2010