Péntekig kérhet igazolást, aki nem otthon szavaz

Péntek 16 óráig kérhet igazolást az, aki az áprilisi országgyűlési választás valamelyik, vagy mindkét fordulójában nem a lakóhelyén, hanem más magyarországi településen kíván szavazni. Ezt eddig 41 ezren jelezték.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat – írja a Híradó.hu.

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni, hogy az legkésőbb keddig, április 6-áig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába.

Az április 11-ei első fordulóra eddig 41 342-en, az április 25-ei második fordulóra 36 126-an kértek igazolást. 2006-ban az első fordulóra 57 999-en kértek igazolást, a második fordulóra pedig 46 144-en.

Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg, és ha valaki az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezt követően szeretne igazolást kérni, az előzőleg kapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon kapja meg.

Aki az igazolás kiadása után meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazókörben szeretne szavazni, csütörtökig, április 8-áig kérheti a lakcíme szerinti jegyzőtől, hogy vegye vissza ide, ekkor a korábban kapott igazolást le kell adnia.

Lehetőség van arra, hogy aki igazolást kapott, még a szavazás napja előtt felvetesse magát az igazoláson feltüntetett településen a választók névjegyzékébe, ha ezt nem teszi meg, akkor a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben veszik fel a névjegyzékbe.

Az igazoláson szerepel, hogy a választópolgár melyik településen élhet választójogával, valamint annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja szavazatát.

Címkék: Voks 2010