Nem “szociális államban” gondolkodik a Fidesz

Csak akkor vág bele az önkormányzati képviselő-testületek létszámának csökkentésébe a Fidesz, ha kétharmados többséget szerez a választásokon – nyilatkozta Kósa Lajos, a párt alelnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.

Kósa Lajos kijelentette: a szocialisták kormányzása után Magyarország ma nem engedhet meg magának egy hihetetlenül túlméretezett szociális ellátórendszert. Gondoskodó államon inkább azt érti a Fidesz, hogy az állam viszonylag kevés funkciót lásson el, ám azokat konzekvensen és nagyon magas színvonalon.

A jelentősen eladósodott önkormányzati szektorban több változtatást is tervezne egy Fidesz vezette kormány. A képviselőtestületek létszámának csökkentéséhez a kétharmados önkormányzati törvényt kell módosítani. „Ha lesz kétharmada a Fidesznek, akkor meg lehet csinálni, ha nem, akkor nem” – nyilatkozta Kósa. Külső támogatásra más parlamenti pártoktól nem igazán számítanak, mivel sem az MSZP-t, sem a Jobbikot nem tartják kiszámíthatónak.

„Az önkormányzati apparátus létszámának csökkentését is csak akkor szabad megtenni, hogyha az ágazati törvényeken jelentősen módosítunk, és egy csomó felesleges dolgot elhagyunk” – mondta Debrecen polgármestere. Hozzátette: az ilyen elhagyandó szabályokból, egyszerűsítésekből egy csomó paksamétájuk van, mivel ezeket – kérésként – az önkormányzatok már korábban is jelezték a kormányzat felé, ám „a kormány a füle botját sem mozgatta”.

A beharangozott adócsökkentési tervekről a Fidesz alelnöke úgy nyilatkozott: négy év alatt lehet a környező országok szintjére csökkenteni az adóterhelést. Kifejtette: nem csupán az adók mérséklésével kívánnák csökkenteni a polgárokra és a vállalkozásokra járuló terheket. Az elvonás mérséklődhet adott esetben a járulékok, az illetékek, az eljárási díjak, az egyéb fizetési kötelezettségek mérséklésével is. „Egy csomó olyan adónemet is egyszerűen el kell törölni, aminek semmi értelme nincsen, mert az adóbevétel nagysága összevethető a behajtási költségek nagyságával” – mondta.

Ha a gondoskodó államot valamilyen hihetetlenül túlméretezett szociális ellátórendszerként definiálnánk, erre Magyarországnak ma nincs lehetősége – mondta Kósa. „Olyan államot szeretnénk, ami ésszerűen kevés feladatot lát el, de azt nagyon konzekvensen és jó minőségben” – nyilatkozta.

Címkék: Voks 2010