Keddi kampánypofonok

A pártok kampánya az utóbbi hetekben sem hozott áttörést a választói aktivitásban, a jogosultak fele megy csak szavazni.

Kétharmados törvényjavaslatokkal kampányol a Lehet Más a Politika. A javaslatok többségében a Fidesz konkrétan még nem fejtette ki álláspontját, pár pontban azonban egymásra találhat a két párt. Így, ha az LMP bejut a parlamentbe, konstruktív ellenzékként a Fidesz szövetségese lehet.

A plakátok napja

Jászberényben ellopták a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Tamás plakátjainak többségét az elmúlt hétvégén, a lopással gyanúsított három férfi 120 ezer forint kárt okozott.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Demokrata Fórum egyik új kampányplakátja olyan cigarettadobozokat ábrázol, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak a dohánygyár által gyártott és forgalmazott egyes termékekre, és így beazonosíthatóvá teszik azokat.

A foglalkoztatás és a kisebb állam a kampánytéma

A Fidesz azt ígéri, ha kormányra kerül, az első adandó alkalommal felfüggeszti az alkalmi munkavállalásról szóló új törvényt, és másikat alkot. A párt szerint ugyanis az április 1-jén hatályba lépett jogszabály alapjaiban véve rossz.

Tervek a közlekedésre

Kiderült, hogy mit tennének a pártok a közlekedéssel. Az MSZP sztrádát építene, a Jobbik csak a tömegközle- kedésen változtatna, az LMP új adókat vezetne be. A Civil Mozgalom bicikliköl- csönzőket nyitna, a Fidesz pedig nagyban tervez. A vasutat mindenki fejlesztené.

Az MSZP a foglalkoztatási helyzet megoldását összekapcsolná a családtámogatási rendszer átalakításával, és folytatná az eddigi megkezdett lépéseket. A szocialisták a következő ciklusban 4-5 százalékkal csökkentenék az élőmunka terheit, három gyermek után adójóváírásként adnák a családi pótlékot.

A mostaninál jóval kisebb és hatékonyabb kormánnyal, türelmi idő nélkül kezdené meg a Fidesz a kormányzást, ha hatalomra kerülne – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője. Ugyanezt nyilatkozta Kósa Lajos, a párt alelnöke is, aki azt is hozzátette: „Olyan államot szeretnénk, ami ésszerűen kevés feladatot lát el, de azt nagyon konzekvensen és jó minőségben”. Az MDF klasszikus konzervatív pártként szintén kisebb államot akar, mondta Dávid Ibolya pártelnök.

Az LMP vitázna, a Jobbik újabb minisztert nevezett meg

Az MDF szerint az országos listát állító pártok miniszterelnök-jelöltjei azért nem vállalják a vitát Bokros Lajossal, mert tudják, az MDF kormányfőjelöltje a legfelkészültebb. Az LMP közölte: a szakpolitikusuk vitázni akar Bokossal.

A Jobbik kedden bemutatta újabb miniszterjelöltjét, Balczó Zoltán, a párt európai parlamenti képviselője lett az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportminiszterjelöltjük.

Külföldi lapok: jobbra tolódik az ország

A magyar választási kampányról, de mindenekelőtt a Jobbikról, annak esélyeiről közölt csaknem egész oldalas riportot keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A parlamenti helyek mintegy háromnegyedét a Fidesz és a Jobbik képviselői nyerik el az áprilisi választásokon, rajtuk kívül csak az MSZP helye biztos a parlamentben. Történelmi jobbra tolódást eredményezhet a magyar választási rendszer – írta a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap.

Péntekig megérkeznek a szavazólapok

A külképviseleti szavazásokon 78 százalékos volt a részvétel, a névjegyzékbe vett választópolgárok 77,79 százaléka vett részt a szombaton és vasárnap lezajlott országgyűlési választás első fordulójának szavazásán az Országos Választási Iroda hétfőn összesített adatai szerint. Összesen 6851-en szavaztak külföldön a nyilvántartásba vett 8807 választópolgár közül.

Aki az áprilisi országgyűlési választás valamelyik, vagy mindkét fordulójában nem a lakóhelyén szavaz, péntek 16 óráig kérhet igazolást. Ezt eddig 41 ezren jelezték, a részleteket itt olvashatja el.

A szavazólapokat kedden kezdik postázni, a dokumentumok és más szavazási kellékek a tervek szerint péntekig mindenhova megérkeznek.

_

Címkék: Voks 2010