Már csak egy hétig lehet igazolást kérni a távszavazáshoz

Eddig csaknem 33 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján még egy hétig, április 9-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni, hogy az legkésőbb április 6-áig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába.

Az április 11-ei első fordulóra 33 500-an, az április 25-ei második fordulóra 29 300-an kértek igazolást. 2006-ban az első fordulóra 57 999-en kértek igazolást, a második fordulóra pedig 46 144-en.

Ma 16 óráig jelenthetnek be a delegáltakat az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson induló pártok, illetve független jelöltek.A jogszabály szerint a választási bizottságoknak – a választott tagokon felüli – további egy-egy tagját a választókerületben jelöltet, listát állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt bízza meg.

A választási bizottság megbízott tagjának nem kell a választókerületben lakcímmel rendelkeznie, valamint a delegált taggal szemben nem kizáró ok, ha a választókerületben jelöltet állító jelölőszervezet tagja, vagy induló jelölt hozzátartozója.

A választási eljárásról szóló törvény alapján megbízott tagot delegálhat a szavazatszámláló bizottságba és az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) az egyéni képviselőjelöltet állító jelölőszervezet (országszerte 19 ilyen jelölőszervezet van) és a 18 független jelölt, a területi választási bizottságba a területi választókerületben (a fővárosban, illetve a megyében) területi listát állító (összesen tíz) jelölőszervezet, az Országos Választási Bizottságba (OVB) pedig az országos listát állító hat jelölőszervezet.

Címkék: Voks 2010