Orbántól várják a megoldást

Továbbra is majd minden második megkérdezett vélekedik kedvezően a Fidesz elnökéről, Orbán Viktorról. Őt Bokros Lajos (MDF) követi - áll egy friss kutatásban.

A válaszadók közel fele, 47 százaléka vélekedik kedvezően a Fidesz elnökéről, Orbán Viktorról. Őt Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje követi (26 százalék), akiről majd kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről Mesterházy Attiláról (15 százalék) – áll a Századvég Alapítvány felmérésében.

Az elutasítottság dimenziójában Bokrost ítélik meg leginkább kedvezőtlenül a választópolgárok (54 százalék), őt Mesterházy Attila követi, akit a megkérdezettek szintén majdnem fele elutasít (48 százalék), a sort Orbán Viktor zárja, őt csak a harmaduk. Az elmúlt két hónap során az Orbánt negatívan megítélők számaránya nem változott, miközben Mesterházy négy százalékpontot rontott februárhoz képest.

Amennyiben a választópolgároknak lenne lehetősége közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat. Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét a megkérdezettek mindössze 4 százaléka támogatná a kormányfői pozíció megszerzésében.

Ki a legalkalmasabb?

A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából relevánsnak gondolt politikusi jellemvonások elemzése tekintetében még inkább megmutatkozik Orbán fölénye. A választópolgárok közel fele (48 százalék) Orbánt, míg 12 százaléka Bokrost, 8 százaléka Mesterházyt, míg Vonát 4 százaléka tarja erős vezetőnek.

A megkérdezettek 40 százalékának véleménye szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni és törődik az emberekkel. Ezekben a tulajdonságokban a többi miniszterelnök-jelölt megítélése messze elmarad Orbánétól. Mesterházyról csupán 15 százalék gondolja, hogy megvédi nyugdíjakat, tíz százalék, hogy képes munkahelyeket teremteni, valamint ugyancsak tíz százalék, hogy törődik az emberekkel.

Címkék: Voks 2010