Nem működik együtt a KFOR a koszovóiakkal

A NATO vezette békefenntartó misszió, a KFOR felfüggeszti együttműködését a koszovói biztonsági erőkkel, mert azok felrúgtak egy megállapodást az UCK-nak, a vitatott reputációjú Koszovói Felszabadítási Hadseregnek szentelt megemlékezésen.

A szombati pristinai felvonuláson az egykori UCK-ra emlékeztek, és a koszovói rendfenntartó erő, az FSK díszőrséget is állt. A KFOR-ral létrejött megállapodást felrúgva a díszőrség tagjai fegyvert viseltek.

A KFOR – mint annak szóvivője, Hans Peter Buch vasárnap elmondta – felfüggeszti az együttműködést, így például nem segít az FSK tagjainak kiképzésében. Az FSK elveszítette a KFOR bizalmát, a jövőbeni kapcsolatok a két fél közötti tárgyalásoktól függnek – idézte a szóvivőt az RTK tv állomás.

Fatmir Sejdiu államfő időközben kizárta, hogy tovább romlana a KFOR és az FSK közötti viszony, mert a rendfenntartók eddig minden lépésüket a NATO-val egyetértve és együttműködve tették meg. Az elnök arról is meg van győződve, hogy a KFOR a jövőben is kiveszi részét Koszovónak a NATO-hoz való közeledéséből. Ugyanakkor Hajredin Kuci kormányfő-helyettes úgy nyilatkozott: senki sem kívánhatja Koszovótól, hogy ne szuverén államként viselkedjen.

A szombati felvonuláson az UCK alapítójára, Adem Jasharira emlékeztek, akit családtagjaival együtt 1998. március 5-én megöltek a szerb rendőrök. A koszovói albánok hősként tekintenek személyére.

Koszovó két esztendővel ezelőtt kiáltotta ki függetlenségét, s eddig 65 állam ismerte el. Szerbia és többek között az Európai Unió néhány tagállama nem ismeri el, és Belgrád kezdeményezésére a hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálja, hogy nem sértett-e nemzetközi jogot Koszovó függetlensége.

Címkék: Hírek