Horvátország beszáll a Déli Áramlatba

Oroszország és Horvátország kedden Moszkvában kormányközi megállapodást kötött Zágráb részvételéről a Déli Áramlat gázvezeték építésében.

A megállapodás aláírásánál jelen volt Vlagyimir Putyin orosz és Jadranka Kosor horvát kormányfő.

Horvátország az idei nyári szezonra, áprilistól októberig vízummentességet biztosít az orosz állampolgároknak egy további, ugyancsak kedden aláírt dokumentum értelmében, és a két ország között tudományos-műszaki együttműködési megállapodás is létrejött.

Vlagyimir Putyin a dokumentumok aláírása után kijelentette: „a Déli Áramlat gázvezeték építése kifizetődő Horvátországnak és minden más résztvevő országnak is. A haszon nyilvánvaló: elsősorban az Európába irányuló energiaszállítások stabilitásában és tisztán gazdasági előnyökben is megmutatkozik minden résztvevő számára”.

Az orosz kormányfő úgy vélte, hogy Horvátország csatlakozása a projekthez új impulzust ad a kétoldalú gazdasági kapcsolatoknak is. Egyben emlékeztetett arra, hogy a Déli Áramlat vezeték építésének terve széleskörű nemzetközi támogatást élvez, és már bekapcsolódott Bulgária, Görögország, Magyarország, Szerbia és Szlovénia.

A Déli Áramlat a Fekete-tengeren át Dél- és Közép-Európa országaiba szállít majd gázt 2013-tól. A becslések szerint 14 milliárd eurós beruházással épülő gázvezeték kapacitása évi 63 milliárd köbméter lesz a tervek szerint.

Címkék: Hírek