Görögország nem kér pénzügyi segítséget

Görögország nem kér pénzügyi segítséget az EU-tól államháztartási gondjainak megoldásához - ismételte meg vasárnap Londonban a görög miniszterelnök, aki néhány napon belül másodszor nyilatkozott ilyen értelemben.

Jeórjiosz Papandreu a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy a görög kormánynak nem pénzügyi, hanem politikai támogatásra van szüksége, valamint időre, hogy bemutathassa: azokat az intézkedéseket, amelyeket bejelentett, végre is hajtja, és így ismét hitelessé válhat.

Papandreu kijelentette, hogy „ez már egy másik kormány”, amely a változtatás programjával nyert mandátumot, és – jóllehet a változások fájdalmasak – a görög lakosság „nagy bátorsággal” támogatja ezt a programot.

Arra a kérdésre, hogy – amint az a piacokon elterjedt – Görögország a héten ismét megpróbálkozik-e egy kötvénykibocsátással, a kormányfő azt mondta: „jelen pillanatban” Görögországnak nincs szüksége újabb hitelre, finanszírozási igényei március közepéig fedezettek.

Hozzátette: kormánya ahhoz kér segítséget, hogy más országokéhoz hasonló kamattal juthasson hitelhez, mert a magasabb hitelkamatok éppen a gazdaságpolitikai változtatások lehetőségét szűkítik. A politikus megismételte, hogy nem pénzügyi kisegítésre, nem pénzösszegek közvetlen folyósítására van szükség. A segítség formái között említette – részletek kifejtése nélkül – valamilyen garanciavállalás lehetőségét, de nem tért ki arra, hogy ezt ki vállalná.

Címkék: Hírek