Felfüggesztette a kampányt a volt miniszterelnök pártja

Felfüggesztette kampányát az iraki kormányfő egyik leghevesebb bírálójának politikai tömörülése szombaton, miután számos jelöltjüket végleg eltiltották a március 7-re kiírt parlamenti választásokon való indulástól.

A volt síita miniszterelnök, Ijád Allávi által vezetett ellenzéki Iraki Nemzeti Mozgalom három napra függesztette fel kampánytevékenységét, és ezalatt megpróbál tárgyalni több tucat jelöltje indulásának engedélyezéséről – mondta el Hajdar al-Mulla szóvivő.

Egy illetékes bizottság január közepén ötszáz, főként szunnita jelöltet zárt ki, arra hivatkozva, hogy kapcsolatban álltak Szaddám Huszein néhai diktátor törvényen kívül helyezett Baasz Pártjával. A hatóságok pénteki közlése szerint a döntés ellen beadott fellebbezések közül mindössze 26 volt sikeres, míg 145 fellebbezést elutasítottak. Más kizárt jelölteket pártjuk önként lecserélt.

Az Iraki Nemzeti Mozgalom számára a legnagyobb csapást az jelenti, hogy a választási küzdelemből végleg kizártak között van a tömörülés egyik vezetője, a Núri al-Máliki kormányfő politikáját régóta hevesen támadó szunnita képviselő, Száleh al-Motlak is.

A tömeges eltiltás amerikai tisztségviselők szerint megkérdőjelezheti a választások hitelességét. Ráadásul a felekezeti ellentétek felszításával semmissé teheti az iraki biztonsági helyzet elmúlt években elért javulását fél évvel az amerikai harcoló alakulatok augusztus végére tervezett kivonása előtt.

Címkék: Hírek