Valószínűleg Janukovics nyert Ukrajnában

Viktor Janukovics vezet az ukrajnai elnökválasztáson, szoros versenyben az exit poll eredmények szerint.

A szavazóknak az urnától való távozásakor való megkérdezésén alapuló országos felmérés szerint az ellenzéki pártvezető a szavazatok 48,7 százalékára számíthat, ellenfelét, Julija Timosenko kormányfőt a szavazók 45,5 százaléka támogatta.

A GfK Ukraine felmérése szerint Janukovics a szavazatok 49,8 százalékát kapta, Timosenko pedig 45,2 százalékot.

Amennyiben a választás eredménye megerősíti a felmérések eredményét, az az 59 éves volt gépészmérnök visszatérését jelenti a 2004. évi elnökválasztáson a tömeges csalások és a demokráciadeficit miatt kitört, “narancsszínű forradalomban” elszenvedett csúfos vereség után.

A kis szavazatkülönbség miatt azonban nem zárható ki, hogy Timosenko megóvja az eredményt. A “narancsszínű forradalom” egykori “lelke” a héten azzal fenyegetőzött: ha az ellenfél csal, ismét az utcákra szólítja a népet.

A fekete-tengeri ukrán hadiflotta tengerészei átveszik szavazólapjukat (MTI)

Julija Timosenko kormányfő vasárnap úgy vélte, hogy nincs még minden eldöntve az ukrajnai elnökválasztáson.

Az exit poll-eredmények közzététele után tartott sajtótájékoztatóján Julija Timosenko kijelentette: “Amíg az utolsó szavazólapot fel nem dolgozzák, nem lehet semmilyen eredményről sem beszélni”.

Felszólította kampánycsapatát, ügyeljen minden voksra.
“Minden szavazatért harcolunk. Minden szavazat számít Ukrajna sorsáért”.

Előzőleg kampányfőnöke, Olekszandr Turcsinov közölte, hogy túl korai még megnevezni a győztest, és a Viktor Janukovics javára elkövetett “tömeges csalásokat” emlegetett.

Címkék: Hírek