Újrakezdődhetnek az izraeli-palesztin tárgyalások

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerint heteken belül újrakezdődhetnek a tárgyalások a palesztinokkal.

„Okom van realista módon azt remélni, hogy az elkövetkező hetekben újraindíthatjuk a békefolyamatot a palesztinokkal előzetes feltételek nélkül” – mondta a miniszterelnök szerdán, egy Herclijában elhangzott beszédben.

A kormányfő, aki egy nemzetbiztonsági konferencián beszélt, utalt az amerikaiak szerepvállalására a tárgyalási folyamat újrakezdésében. „Azt szokták mondani, hogy ketten kellenek a tangóhoz, a Közel-Keleten néha hárman, hogy elkezdjék, majd feltételezésem szerint a palesztinokkal párban folytathatjuk” – tette hozzá.

George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja január végén több találkozót tartott a térség vezetőivel, akikkel új kezdeményezést ismertetett a 2008 decemberi-2009 januári gázai övezeti izraeli offenzíva óta megrekedt békefolyamat újraindítására.

Netanjahu érdekes washingtoni elgondolásokat emlegetett a terv kapcsán, de részleteket nem árult el. Mahmúd Abbász hétfőn kijelentette: egy héten belül ad választ Mitchell javaslataira.

A Palesztin Hatóság a tárgyalások újrakezdéséhez azt követeli, hogy Izrael fagyassza be teljesen a telepek építését, így Kelet-Jeruzsálemben is, amit Benjámin Netanjahu elutasított.

Címkék: Hírek