Guantánamói foglyok érkeztek Szlovákiába

Megérkezett hétfőn Szlovákiába az a három guantánamói fogoly, akiknek a befogadását a múlt hét elején jelentették be a pozsonyi hatóságok.

A szlovák rendőrség közlése szerint „Mindhármukat hétfőn, a kora reggeli órákban szállították Szlovákiába. A rendőrség további információkat egyelőre nem hoz nyilvánosságra” – jelentette be Martin Korch rendőrségi szóvivő.

A szlovák sajtó már korábban jelezte, hogy vasárnap délután váratlanul egy különgép érkezett a kassai repülőtérre, majd rendőrségi konvoj indult onnan a homonnai menekülttáborba. „Nem kizárt, hogy az akció összefüggésben van a guantánamói foglyok befogadásával” – közölte a Markíza televízió.

„A vasárnapi akció csak a figyelem elterelésére szolgált. A rabok nem vasárnap, később érkeztek” – pontosított hétfőn Korch.

Miroslav Lajcák külügyminiszter jelentette be, hogy Szlovákia három embert fogad be a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból. A három foglyot Szlovákia maga választotta ki. Lajcák közölte, hogy a három kiválasztott fogoly nem bűnöző, és egyiket sem vádolták meg vagy ítélték el terrorizmus miatt.

Címkék: Hírek