Szökőár zúdult a Salamon-szigetekre

Tengeri szökőár zúdult hétfőn a Salamon-szigetekre, a cunami legalább egy falut elöntött, de az első jelentések szerint csak anyagi károkat okozott, senki sem szenvedett komolyabb sérülést.

A természeti csapást a tenger mélyén kipattant földrengés keltette. A Csendes-óceán déli részét vasárnap óta erős földrengések egész sora rázta meg. Hétfőn három jelentősebb rengés is kipattant, közülük egynek az erőssége elérte a Richter-skála szerinti 7,2-es fokozatot. A rengés epicentruma Gizo szigettől 88 kilométerre dél-délkeletre, fészke pedig 10 kilométer mélységben volt.

A tengeri szökőár elöntötte a Rendova szigetén fekvő, 3 600 lelkes Baniata falut. A településre két-három méter magas vízfal zúdult. A földrengés és a cunami az eddigi adatok szerint összesen 16 házat tett tönkre, 32 másikat pedig megrongált.

Meg nem erősített információk szerint azonban több száz épület is megrongálódhatott, két-három másik faluban pedig még rosszabb lehet a helyzet.

A Salamon-szigetek – és Peru, amelyet szintén erős földrengés rázott meg – a Csendes-óceánt körbefogó „tűzgyűrűn” fekszik, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran szeizmikus és vulkanikus tevékenységgel párosul.

Címkék: Hírek