Oroszország nem szállít olajat a fehérorosz finomítókba

Oroszország a hétvégén felfüggesztette olajszállításait a fehérorosz finomítókba, mivel nem sikerült megegyezni a 2010-es olajszállítások árazásáról.

Az olajkereskedők közlése szerint Lengyelországba és Németországba Fehéroroszországon keresztül irányuló olajszállítás zavartalan.

Az energiahordozó január 1-je óta nem folyik Fehéroroszország felé, de a két fehéroroszországi finomítónak – a Naftannak és a Mozyrnak – egy hétre elegendő feldolgozható olajkészletei vannak.

Az orosz és fehérorosz illetékesek szombaton kezdték újra tárgyalásaikat Moszkvában az új árszerkezetről, hogy ezzel elkerülhető legyen egy újabb árvita, amely az európai fogyasztókat is érintené.

Minszk ismét a tranzitdíjak emelésével fenyegetőzik, tonnánként 45 dollárra, megtorlásul azért, mert Moszkva azt követeli, hogy Fehéroroszország teljes egészében fizesse meg az exportvámot a finomítóiba érkező nyersolajra.

Fehéroroszország napi 400 ezer hordó orosz olajat kap a Barátság (Druzsba) vezetéken keresztül. Németország olajfogyasztásának 15 százalékát, Míg Lengyelország a háromnegyedét kapja azon a vezetéken.

Fehéroroszország területén korábbi adatok szerint 70 millió tonna orosz olaj haladt át a Barátság kőolajvezetéken keresztül lengyel és német finomítókba, valamint a vezeték déli leágazásán keresztül Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra.

Címkék: Hírek