Ellopott auschwitzi felirat: megvan a vevő

Egy gazdag brit náci szimpatizáns akarta megvenni az auschwitzi egykori náci haláltábor bejárata fölé erősített, nemrégiben ellopott - majd megkerült - német nyelvű feliratot.

A Sunday Mirror vasárnapi beszámolója szerint az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) vasból készült hírhedt feliratot egy svédországi szélsőjobboldali szervezeten keresztül akarták eljuttatni a náci ereklyéket gyűjtő brit férfinak. Az eladásból befolyó pénzből pedig a neonácik svédországi akcióit finanszírozták volna.

A feliratot két hete lopták el. A lengyel rendőrség december 21-én bejelentette, hogy Észak-Lengyelországban egy erdőben megtalálták. A testület egyúttal közölte, hogy az üggyel kapcsolatban őrizetbe vettek öt lengyel állampolgárt, akik – a rendőrség közlése szerint – pusztán nyereségvágyból követték el tettüket, nem tagjai semmilyen neonáci csoportnak.

A Sunday Mirror jól értesült alvilági forrásokból úgy tudja, hogy csupán „kishalak” akadtak horogra, a gyűjtő trófeaként akarta magáénak tudni a feliratot, és azért mozgósította neonáci kapcsolatait. A megrendelő a lapértesülés szerint a feliratért kész volt nagy összeget fizetni.

Az ügylet azonban kútba esett, a tárgyat ellopó bűnözők ugyanis pánikba estek a lengyel rendőrség váratlan szigorú fellépése miatt.

A Sunday Mirror emlékeztetett arra, hogy a rendőrség szerint az öt lengyel férfi után őrizetbe vehetik a bűnügy „európai értelmi szerzőjét is”, miután az Interpolon keresztül összegyűjtik a szükséges bizonyítékokat.

Címkék: Hírek