Horvátország: gyengén szerepeltek a kormánypárti jelöltek

Valószínűleg Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt és Milan Bandic, Zágráb polgármestere jut be a horvát elnökválasztás második fordulójába - derült ki a vasárnapi első fordulót követően közzétett exit poll adatokból.

A választópolgároknak a szavazóhelyiségekből történő megkérdezésén alapuló felmérést a horvát Nova TV tévécsatorna hozta nyilvánosságra.

A HRT közszolgálati televízió honlapján is ismertetett, tízezer választó megkérdezésén alapuló kutatás szerint Josipovic a leadott voksok 32,7 százalékát, a populizmussal vádolt, befolyásos Bandic pedig a 14,1 százalékát szerezte meg.

A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség jelöltje, Andrija Hebrang volt egészségügyi miniszter a Puls intézet által készített exit poll alapján a harmadik helyen futott be, a voksok 12,1 százalékával. A kormánypárt jelöltjének rossz szereplését a korábbi felmérések már előre vetítették, Hebrang népszerűtlensége tükrözi az általános elégedetlenséget a kormány teljesítményével.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan éjfél körül hozzák nyilvánosságra. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, a horvát alkotmány értelmében második fordulót kell tartani, amelyet várhatóan január 10-re írnak ki.

Címkék: Hírek