Új generációs orosz nukleáris rakéták

Oroszország tovább munkálkodik atomrobbanófejeket hordozó rakéták új generációjának kifejlesztésén, hogy szavatolja, hatékony marad nukleáris elrettentési ereje.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök az állami televízió tévéadásban újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az új rakétákat az Egyesült Államokkal kötött fegyverzetkorlátozási megállapodásokkal teljes összhangban fejlesztik ki. „Az orosz nukleáris védőpajzs hathatós lesz és elegendő az orosz nemzeti érdekek védelmére” – emelte ki.

Medvegyev szólt arról is, hogy az Egyesült Államok és Oroszország immár egészen közel van a megállapodáshoz a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló új START-szerződés ügyében.

Barack Obama amerikai elnöknek arra a javaslatára, hogy atomfegyverektől mentes világot kell megteremteni, azt mondta, az indítvány jó, de ahhoz az is kell, hogy más országok is csökkentsék nukleáris arzenáljukat.

Belpolitikai és társadalmi kérdésekről szólva az orosz elnök jelezte, szeretné megtiltani az alkoholfogyasztást a közlekedésben résztvevőknek. Oroszországban ugyanis egy 2008-ban született törvény lehetővé teszi a járművezetőknek, hogy 0,3 százalékos véralkoholszintig még volánhoz ülhessenek.

Medvegyev megígérte a még a szovjet időkből örökölt, s az elmúlt hónapokban számos botrányt kiváltó orosz igazságügyi rendszer, a börtönök és a rendőrség megreformálását is.

Címkék: Hírek