Több halottja is van az iraki robbantásoknak

Két robbanás legkevesebb 13 ember életét oltotta ki csütörtökön a Bagdadtól 95 kilométerre délre lévő Hillában. Bagdad főként síiták lakta negyedében, Szadrvárosban is pokolgép robbant ott legalább kilencen haltak meg.

A hillai merénylet a síita muzulmánok legszentebb ünnepére, az Asúrára készülő zarándokok ellen irányult.

Egy iraki rendőrségi illetékes elmondta, hogy ez első pokolgép helyi idő szerint délután két órakor robbant fel, a második pedig 15 perccel később, amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek. A zarándokok az iraki síiták szent városába, Kerbelába tartottak az Asúra ünneplésére, és egy buszmegállóban gyülekeztek.

Az Asúra ünnepén síita muzulmánok százezrei gyűlnek össze a világ minden tájáról Kerbelában és más, iraki területen levő síita szent helyeken. Ekkor emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának haláláról. Az egykori diktátor-elnök, a szunnita Szaddám Huszein uralma alatt az iraki lakosság 60-65 százalékát kitevő síiták nem gyakorolhatták vallásukat, és nem tarthatták meg az Asúrát sem.

A síita ünnep, amely alkalmával nagy számban gyűlnek össze a hívők, szinte mágnesként vonzza a merénylőket. Vallási fanatikusok tavaly negyven embert öltek meg merényleteikkel, amikor áldozataik az Asúra ünnepére tartottak.

Címkék: Hírek