Az IMF újabb részletet utal ki Szerbiának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta a harmadik részlet, 349,6 millió euró kiutalását Szerbiának, az országnak januárban megnyitott készenléti hitelkeretből.

Az IMF egyszersmind – felmentés formájában – hivatalosan eltekintett attól, hogy a szerb kormány szeptember végéig nem teljesítette az államháztartási hiányra korábban megállapított célszámokat. Abban már szeptemberben megegyeztek a szerb kormánnyal, akkor az IMF jóváhagyta, hogy a szerb államháztartás hiánya az idén 4,5 százalékos legyen a hazai össztermékhez képest. Eredetileg 3,0 százalékos hiányra szólt a megállapodás.

A most jóváhagyott részlettel együtt Szerbia eddig 1,12 milliárd eurót kapott meg a keretből. Az eredetileg 384,1 millió euróra szólt tizenöt hónapra, de májusban az IMF 2,87 milliárd euróra emelte az keret összegét, és futamidejét egy évvel meghosszabbította, mert a gazdasági világválság hatását a vártnál súlyosabbnak látta Szerbiában.

Az új kiutalás indoklásában az IMF vezetői úgy vélték, hogy a szerb kormány sikeresen tartóztatja fel a válság következményeit, a pénzügyi-gazdasági kormányzat megőrizte az ország pénzügyi egyensúlyát, növelte a devizatartalékokat, csökkentette a devizapiacra nehezedő nyomást, és jelentős külföldi pénzügyi közreműködést mozgósított a költségvetés és a gazdaság feljavítására. Novemberben a Világbank 200 millió dollár (134,5 millió euró) értékben hagyott jóvá hitelt Szerbiának az államháztartási hiány pótlására.

Különösen dicsérték a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjak finanszírozásának szerkezeti reformjára kezdett stratégiát, de megjegyezték, hogy ebből megtakarítások csak középtávon lesznek, úgyhogy a költségvetési szabályok megerősítésére is szükség van a reformok bevezetésével járó kockázatok kezelése végett. Sürgették a privatizációk folytatását is.

A szerb parlament hétfőn jóváhagyta az ország jövő évi költségvetését az IMF-megállapodás feltételeinek megfelelően. Az államháztartási hiányt a GDP 3,5 százalékában határozták meg. A hazai össztermék (GDP) várhatóan 1,5 százalékkal nő jövőre. A költségvetés tartalmazza a közkiadások mérséklését az IMF-fel kötött megállapodásnak megfelelően. Az állami alkalmazottak fizetésére és a nyugdíjakra kimondott moratórium jövőre is fennmarad.

Címkék: Hírek