Nem lesz magyar párt a szlovák kormányban

Mikulás Dzurinda szerint a Magyar Koalíció Pártja az egyetlen olyan párt, amelyet az Irány-Szociáldemokrácia (Smer), a jövő évi szlovákiai parlamenti választás legnagyobb esélyese semmiképpen sem vehet be a kormánykoalícióba.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke a szlovák közszolgáltai televízió műsorában úgy fogalmazott, hogy „Fico úr bárkit meghívhat a koalícióba, csak az MKP-t nem”.
Dzurinda, volt szlovák kormányfő, akinek a pártja nyolc évig kormányzott együtt a magyarokkal úgy véli, hogy az MKP részéről naivitás azt hinni, hogy eredményt hozhat, ha bármi módon „udvarolni” fognak a Smernek.

Ezzel bizonyára arra akart utalni, hogy Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az utóbbi időben ismételten kijelentette, hogy javulhatna a magyar-szlovák viszony, ha az MKP a jövőben tagja lenne a szlovákiai koalíciónak, mert pártja jó kapcsolatot ápol Fidesszel, amely várhatóan megnyeri a magyarországi választásokat.

Az MKP nyilatkozatban reagált Dzurinda szavaira. A dokumentum tartalmazza, hogy „Az MKP csodálkozását fejezi ki amiatt, hogy Dzurinda a sajtón keresztül üzen az MKP-nak, miként politizáljon.” A párt szerint Dzurinda túl gyakran, s helyenként átgondolatlan módon változtat a véleményén.

Az egykori miniszterelnök Dzurinda szerint a mai ellenzéki pártoknak össze kellene fogniuk, hogy a választáson legyőzzék a Smert. A hét ellenzéki párt múlt heti találkozóját sikeresnek minősítette. Megjegyezte: a pártok 3,5 év után találkoztak először, és most nehezen lehetett elérni többet, mint a közös célt megnevezni. A találkozó után úgy az MKP, mint a KDH is jelezte, hogy egyedül akar indulni a választáson.

„Az MKP nem tartja szükségesnek, hogy bárkivel is bármilyen dokumentumot aláírjon a választások előtt, a választások utáni lehetséges politikai csoportosulásokról ugyanis a választók döntenek” – áll a magyar párt vasárnapi nyilatkozatában.

Mindezek ellenére a pártok megegyeztek abban, hogy januárban politikai tárgyalásokat kezdenek a lehetséges együttműködésről. Helyi politikai elemzők többsége jelenleg szkeptikus a szlovák ellenzék együttes fellépését illetően.

Címkék: Hírek