Francia kormány: beruházás a jövőbe

A francia gazdaság versenyképességének felzárkóztatására 35 milliárd eurót ruház be az állam a felsőoktatásba, a kutatásba, az ipari szektorban a kis- és középvállalkozásokba, a fenntartható fejlődésbe és a digitális gazdaságba.

Nicolas Sarkozy francia államfő hétfői bejelentésének értelmében a támogatáshoz a kormány 13 milliárd eurót a pénzügyi válság kezdetekor a bankoknak nyújtott állami kölcsön visszatérítéséből teremt elő, 22 milliárd eurót pedig a pénzügyi piacról felvett hitelekből fedez.

„Franciaországot fel kell készítenünk a jövő kihívásaira azért, hogy országunk teljesen ki tudja majd használni a gazdasági növekedés újraindulását, s hogy még erősebb, még versenyképesebb legyen, és még több munkahelyet teremtsen” – hangozatta sajtótájékoztatóján a francia elnök.

A 35 milliárd eurós állami támogatásból a legnagyobb részt, 11 milliárdot a felsőoktatás kapja új, amerikai mintájú campusok létrehozására.

A második legfontosabb ágazatként a kutatást jelölte meg az államfő, amely 8 milliárd eurós támogatáshoz jut elsősorban a rák, a genetikai betegségek, az AIDS és az Alzheimer-kór elleni küzdelemre.

A fennmaradó összegből 6,5 milliárd eurót kapnak a kis- és középvállalkozások, 5 milliárd euró a fenntartható fejlődésre fordítható, míg 4,5 milliárd euróból a digitális gazdaságot, azaz a nagysebességű internethálózatot fejleszti a kormány.

Címkék: Hírek