Nem privatizálná a vasutat a német miniszter

A német közlekedési miniszter ellenzi a Deutsche Bahn vasúttársaság privatizációját. Legfeljebb néhány ágazatot adna magánkézbe.

Peter Ramsauer a Welt am Sonntag című lapnak fejtette ki véleményét, mely szerint továbbra is állami tulajdonban kell tartani a vasút sínhálózatát és infrastruktúráját.
A miniszter annak ellenére kardoskodott a magánosítás ellen, hogy a monopóliumok vizsgálatával megbízott független tanácsadó testület a közelmúltban a cég feldarabolását és részleges privatizációját javasolta a berlini kormánynak.

A monopólium bizottság szerint a vasút szállítási üzletágát komoly előnyhöz juttatja, hogy a cég ellenőrzi a hálózatot. A testület szerint az volna a kívánatos, ha valamennyi szereplő egyenlő feltételekkel férne hozzá a sínhálózathoz, pályaudvarokhoz és az infrastruktúra egyéb elemeihez.

Peter Ramsauer, közlekedési miniszter ha a teljes eladástól el is zárkózik, úgy véli, megfontolandó lehet a vasút szállítási és logisztikai ágazatának a részleges privatizálása.

A német kormánypártok tavaly állapodtak meg a személy- és árufuvarozást végző DB Mobility Logistics AG 24,9 százalékának magánkézbe adásáról, de a cég papírjait a gazdasági válság miatt végül mégsem vezették be a tőzsdére.

Címkék: Hírek