Lendvai: Orbán felelős

Orbán Viktor politikája felbújt, utat nyit és fölment, ezért a Fidesz elnöke politikailag felelős a csütörtök esti rendzavarásért - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Közölte azt is, hogy a szocialisták örülnek a kordonbontásnak.

A Fidesz nagygyűlésének egyetlen résztvevője sem felelős a történtekért, rendészeti összefüggés nincs a nagygyűlés és a zavargások között, de erkölcsi és politikai összefüggés van a Fidesz elnökének egész politikája és a rendzavarások között – közölte a kormánypárti politikus.

Lendvai Ildikó szerint ez a politika felbújt, utat nyit és fölment: felbújt a rendbontásra, utat nyitott aznap, és fölment utólag. Felbújt, hiszen hónapok óta azt lehet hallani, hogy a népnek joga van a kormány elkergetésére; utat nyitott, amikor Orbán Viktor ránk erőltetett alkotmányról beszélt, és a maszkos rendőrök elleni bátor fellépést dicsőíti – fűzte hozzá. Mint mondta, ez a politika utólag is fölment, mivel a jobboldali politikusok első reakcióiban egy szavuk sincs a gyújtogatókra. A politikus elmondta: azt feltételezi, hogy ez a politika, amely felbújt, utat nyit és fölment, akaratlanul teszi mindezt. Ha akaratlanul teszi ezt, akkor arcvesztés nélkül választhat más utat, arcvesztés nélkül ki tud hátrálni az árpádsávos zászlók mentegetéséből, a kettős beszédből – közölte.

A politikus köszönetet mondott azoknak, akik bár kritikusan szemlélik a kormány tevékenységét, de nem gondolták, hogy ezt a nemzeti ünnep szónokainak megdobálásával, kifütyülésével kell kifejezniük. Hozzátette: köszönet illeti azokat is, akik “erős kritikával figyelik az ellenzék vezérének tevékenységét”, de eszük ágában nem volt a Fidesz rendezvényét megzavarni.

Az MSZP frakcióvezetője üdvözölte Bene László országos rendőrfőkapitány bejelentését, miszerint hétfőn lebontják a Parlament körüli kordont. Elmondta: eddig sem a kormány vagy a kormánypárti politikusok féltek, a törvényhozás színhelyét féltették.

Címkék: Belföld