Vidéken közösen ünnepeltek a pártok

A vidéki nagyvárosokban közösen emlékeztek meg a forradalom hőseiről a különböző pártok képviselői.

Kecskemét fideszes polgármestere, Zombor Gábor a város főterén, a Kossuth-szobor előtt mondott beszédében kiemelte, hogy március 15-e a magyarság életében jelképpé lett, “a kivívott szabadság megőrzésének szimbóluma”. A megemlékezés végén, egymást követően, az önkormányzat, a civil szervezetek, pártok, többek között a Fidesz, az MSZP, az SZDSZ, a KDNP, az MDF, a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Munkáspárt 2006 és a pártok ifjúsági szervezetei helyeztek el koszorút Kossuth Lajos szobránál.


Miskolcon már tradíció a közös ünnep

Közös volt az ünnep Miskolcon is, valamennyi párt, civil szervezet együtt emlékezett csütörtökön 1848 forradalmára, az ünneplők között ott volt a város szocialista polgármestere és a Fidesz országos alelnöke is. Kossuth Lajosnak az országban elsőként felállított, egész alakos szobránál Káli Sándor, Miskolc polgármestere azt mondta: a város ereje most is, miként 1848-ban erkölcsi tartásában és sokszínűségében rejlett, rejlik. Kossuth szobránál koszorút helyeztek el MSZP vezette miskolci önkormányzat, Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója, a Magyar Kommunista Munkáspárt városi szervezete, a Jobbik városi szervezetek, illetve más pártok, civil szervezek képviselői.


Szombathelyen félretették az ellenségeskedést

Szintén közösen ünnepeltek a pátok és civil szervezetek Szombathelyen. Annak ellenére, hogy a Fidesz szombathelyi szervezete hétfőn még sajtótájékoztatón tiltakozott a szónok személye, Czeglédy Csaba, a város szocialista alpolgármestere ellen, az ünnepi beszéd alatt nem történt rendzavarás, később valamennyi parlamenti és több parlamenten kívüli párt helyi képviselői együtt koszorúzták meg Petőfi Sándor szobrát.


Zalaegerszegen Deákot méltatták


Két helyszínen, békés felvonulással és közös koszorúzással egybekötve, a palamenti pártok részvételével emlékeztek Zalaegerszegen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulójára. Zala megye nagy szülötte, Deák Ferenc szobránál, mintegy kétezer kokárdás ünneplő jelenlétében, Tombi Lajos alpolgármester idézte fel “a legtisztább és a függetlenség útját megnyitó forradalom” eseményeit, nagyjainak máig ható tetteit. A zalaegerszegi megemlékezés mindkét helyszínén – és a vonulás közben Kossuth Lajos mellszobránál – egymást követően tisztelegtek koszorúikkal a város és a megye önkormányzati vezetői, a parlamenti pártok és civil szervezetek képviselői, s intézmények, magánszemélyek virágai borították el a talapzatokat.


Székesfehérváron a Petőfi szobornál emlékeztek


Együtt ünnepeltek és koszorúztak a Fejér megyei és a székesfehérvári önkormányzat, valamint a pártok képviselői Székesfehérváron. A Petőfi szobornál tartott megemlékezésen Gombaszöginé Balogh Ibolya, a megyei önkormányzat elnöke és Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere méltatta az ünnep jelentőségét. A megyei közgyűlés elnöke egyebek között arról beszélt, hogy “több korábbi hatalomhoz hasonlóan a mostani is” felszámolni akarja a megyerendszert, de az “most is túl fogja vészelni a megpróbáltatásokat”. Warvasovszky Tihamér polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnep keltette szorongás és félelem nem méltó 1848 szelleméhez.


Zemplén közösen ünnepelt


Közösen ünnepelte több zempléni település 1848 forradalmát: Tarcal, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Szegi, valamint Szegilong az iden sem szakított a hagyományokkal. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját csütörtökön este a Bodrogkisfalud melletti emlékműnél tartották a zempléni települések lakói. Itt avatták fel (újra) a forradalom emlékére megszépített emlékművet. A magyar honvédek 1849. januárjában vívtak csatát az osztrákokkal Bodrogkisfalud környékén, ez volt Klapka György első győzelme Schlick tábornok felett. A csata emlékére 1896-ban, a millennium évében állíttatta az emlékművet a Zemplén Megyei Honvéd Egylet, ezt újították most fel, és avatták újra.

Címkék: Belföld