Schmitt: március 15-ben a polgárság értéke van

Március 15-ben benne van minden, ami a polgárság legnagyobb értékét jelenti: jogot arra, hogy ezt a kormányt, ha felelőtlen, elszámoltassuk és leválthassuk - mondta Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a párt ifjúsági szervezetének 1848-49-es forradalom évfordulójához kapcsolódó megemlékezésén.

“Március 15-e számunkra a szabadság legendája, benne van minden, ami a polgárság legnagyobb értékét jelenti: jogot arra, hogy szabadon dönthessünk sorsunkról, jogot arra, hogy gondolkozhatunk szabadon és beszélhetünk szabadon, jogot arra, hogy a nemzet által választott, a nemzet felemelkedéséért munkálkodó felelős kormány vezesse a hazát, amelyben élünk, és igen: jogot arra, hogy ezt a kormányt, ha felelőtlen, elszámoltassuk és leválthassuk, ha ezt a népakarat úgy kívánja” – mondta Schmitt Pál.

Március 15-öt a regnáló hatalom fenyegetése mellett tartjuk, Romániában szabadabban lehet ünnepelni, mint Magyarországon – tette hozzá a Fidesz alelnöke. Schmitt Pál az egykori Landerer és Heckenast nyomda előtt tartott beszédében hangsúlyozta: a forradalom mindig a fiataloké, “újra szükség van rátok”.

A fideszes politikus elmondta: sikerre kell vinni a népszavazás ügyét, mert azon “a haza sorsa fordulhat meg”. A népszavazás költsége, az ötmilliárd forint sok pénz, de ahhoz egyáltalán nem nagy ár, hogy “észhez térítsük a kormányt”: ez ” hazugság ára” – tette hozzá.

Szijjártó Péter a Fidelitas elnöke beszédében kiemelte: ahogy 1848-ban a márciusi ifjak, úgy ma ők is követelik a sajtó szabadságát, a felelős kormányt, a közös teherviselést.

“Béke lesz, ha lesz igazság, szabadság is lesz, ha a hatalom nem vezényel brutális támadást a saját népe ellen, és egyetértés is lesz, barátaim, egyetértés is lesz, ha az emberek végre demokratikus körülmények között hozhatnak döntést saját jövőjüket illetően” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, utalva a márciusi ifjak azon követelésére, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.

A mintegy kétszáz fős, főként fiatalokból álló csoport a Budapest belvárosában lévő Pilvax-közből vonult át az egykori nyomda néhány száz méterre lévő épületéhez a valamivel több mint egyórás rendezvény keretében.

Címkék: Belföld