Szili és Glatz lehet elnökjelölt

Megkezdődött az MSZP kongresszusa, melyen a küldöttek eldöntik, hogy Szili Katalin vagy Glatz Ferenc legyen-e a párt köztársaságielnök-jelöltje. Nyilvánosan sem Gyurcsány Ferenc kormányfő, sem pedig Hiller István pártelnök nem foglalt állást a kérdésben.


A „kedves elvtársak” megszólítás helyett „kedves barátaim” formulával kezdődő miniszterelnöki és pártelnöki beszéd is kerülte a mindenkit leginkább foglalkoztató kérdés megválaszolását. Sem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, sem pedig Hiller István pártelnök nem mondta meg, hogy Szili Katalin házelnököt, vagy Glatz Ferenc akadémikust látná-e szívesebben a Sándor-palota lakójaként augusztustól. A miniszterelnök beszédében megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint nem kezd osztogatásba a 2006-os választások előtt, míg Hiller István az új magyar szociáldemokráciáról beszélt. A FigyelőNet tudósítójának a pártelnök a kongresszus kezdete előtt elmondta: pénteken eldöntik, ki lesz a nagyobbik kormánypárt államfőjelöltje.




Szurkoló a kongresszuson (Fotó: MTI)

Másként látta a helyzetet Lamperth Mónika belügyminiszter, aki munkatársunkkal közölte: semmit nem lehet kizárni, így azt sem, hogy a kongresszus mégsem dönt pénteken az MSZP elnökjelöltjéről. Sem ő, sem pedig Lendvai Ildikó frakcióvezető nem kívánta megnevezni, hogy melyik jelölt számíthat támogatására. Szokásához híven jóval határozottabban nyilatkozott Suchman Tamás: a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára szerint az általa is preferált Szili Katalin lesz az MSZP jelöltje, és a döntés nyomán az „SZDSZ felelős politikusai” megváltoztatják korábbi, elutasító véleményüket a házelnök jelölésével kapcsolatban.



A választmány Glatzot és Szilit javasolta


Az MSZP országos választmányának pénteki ülésén Szili Katalin házelnök és Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke kapott a kongresszusi megmérettetéshez megfelelő számú szavazatot.




Az elnökjelöltté váláshoz 66 választmányi tag támogatása kellett;  a testület tagjai több jelöltre is voksolhattak. Szili Katalin 88, Glatz Ferenc 79, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter 56, Horn Gyula volt kormányfő pedig 35 támogató voksot kapott. Az utóbbi két politikus a szavazás után visszalépett a jelöltségtől, Horn Gyula híveit Szili Katalin támogatására bíztatta.



Címkék: Hírek