Kampányhajrá – sorsdöntő két nap

Az utolsó két nap még mindent eldönthet. A politikusok is tudják ezt, az EP-választások hajráját nem véletlenül időzítették mostanra. A durvuló hangnemet azonban távolmaradással is büntethetik a választópolgárok.

Két nappal a kampánycsend beköszönte előtt még lelkesen próbálják terelni a bizonytalan választópolgárokat a hazai politikai pártok vezérszónokai. A hajrát a bejutásra esélyes négy párt mindegyike véresen komolyan veszi, hiszen a bizonytalankodók aránya a közvéleménykutatások szerint meglehetősen magas. Egy-két hete a szavazók több mint 40 százaléka még nem döntötte el, hogy kire adja voksát, és nem is szándékozott véleményt formálni az utolsó pillanatokig. A sorsdöntő két napban tehát további szócsatákra számíthatunk, amelyek hangneme már eddig sem volt kifejezetten szolid.





Mindenképpen érvényes

Az Európai Parlament 732 helye közül 24 szék vár magyar képviselőkre. A vasárnapi egyfordulós szavazás mindenképpen érvényes lesz, függetlenül attól, hogy a 8 millió magyar választópolgár milyen arányban vesz részt a választáson. A mandátumok kiosztásában ugyanakkor már csak azok a pártok vehetnek részt, amelyek megszerezték az érvényes szavazatok öt százalékát.
Amennyiben valaki nem a lakóhelyén kíván szavazni, péntek délután 16 óráig még igazolást kérhet a lakóhelye szerinti jegyzőtől arra a településre, ahol majd a szavazás napján tartózkodik.

Medgyessy az együttműködésről

„Az európai parlamenti választáson a szavazók a kormány munkájáról is véleményt mondanak, úgy, mint az unió többi államában, de a voksolásnak nem az a tétje, hogy a jövő héttől ki kormányoz” – jelentette ki Medgyessy Péter kormányfő a Kossuth Rádió Esti Krónika című műsorában szerda este.

„A választások tétje ebben az eldurvult hangnemben az ország nyugalma és békéje, valamint az, hogy ki és milyen gondolkodás, stílus alapján képviseli Magyarországot az unióban” – tette hozzá a miniszterelnök. Azzal kapcsolatban, hogy a kampány durva hangneme után sikerül-e majd együttműködni az ellenzékkel, kifejtette: az a kötelessége, hogy ezért mindent megtegyen. “Én magam az együttműködésnek híve vagyok, azt fogom képviselni, hogy szót kell értsünk egymással” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a választások után leülne-e Orbán Viktorral azt mondta: “nem arra várok remegve, hogy Orbán Viktor mikor mond igent. De természetesen, hogyha az ország ügyei érdekében módot találunk arra, hogy a miniszterelnök és a volt miniszterelnök, az ellenzék mai vezetője szót értsen egymással, ez rajtam soha nem fog múlni. Fontos, hogy legyen néhány olyan pont, amiben közös nevezőt keresünk” – mutatott rá.

Példaként említette, hogy jövő év tavaszán a kormánynak végleges álláspontot kell kialakítania az európai fejlesztési források 2007-2013-as időszakra szóló felhasználásáról. Ez az egyik téma, amiben – mint mondta – biztosan együttműködést kezdeményez. Szintén szükségesnek tartotta az általa korábban felvetett közjogi kezdeményezések folytatását. A köztársasági elnök közvetlen választásával összefüggésben nem zárta ki az alkotmány esetleges módosításának felvetését sem.





A pártok programjáról, az elemzők véleményéről, a közvéleménykutatások eredményeiről, az Európai Parlamentről és a választásokhoz kapcsolódó friss hírekről a FigyelőNet EP-választás rovatában tájékozódhat!

Orbán az elmúlt két évről

Az ország kisvárosait járta, járja végig a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke a napokban. Mint mondta, azért, mert itt lehet a bizonytalan szavazókat leginkább maguk mellé állítani. Orbán Viktor szerdán több száz ember előtt a Szabolcs megyei kisvárosban, Nyírbátorban a Fidesz előző négyéves kormányzati építő munkájáról beszélt, hozzátéve, hogy éppen akkor erősödtek meg, amikor elveszítették a választást. Orbán Viktor utalt a gazdatüntetésre és a NATO-lokátor építése elleni tiltakozásra, mondván, ez is a megerősödés jele.

„Mindazok, akik úgy gondolják, hogy azt kapták az elmúlt két évben a magyar kormánytól, amit vártak, akik úgy gondolják, hogy a hivatalban lévő kormány betartotta az ígéreteit, akik úgy gondolják, hogy a mögöttünk hagyott két évben könnyebb lett az életük, és az előttünk álló két évben pedig várhatóan majd új lehetőségek nyílnak ki előttünk, nos az ilyen emberek akkor járnak el helyesen és becsületesen, hogyha elmennek választani, és a Magyar Szocialista Pártra szavaznak. Azok, akik meg úgy látják, hogy nem erről volt szó két évvel ezelőtt, nem ezt ígérték, hogy ugyanannyit vagy talán többet dolgozunk, de mégis nehezebben élünk, akik úgy gondolják, hogy ha ez így megy tovább, akkor nem szélesednek a személyes életük előtt nyíló lehetőségek, hanem inkább szűkülnek, őket pedig arra kérem, hogy menjenek el választani, és szavazzanak a Fidesz Magyar Polgári Szövetség listájára” – mondta Orbán Viktor.

Kuncze az adócsökkentésről

Az SZDSZ elnöke sajnálja, hogy eldurvult a kampány, és hogy belpolitikai témák uralják a pártok európai parlamenti választás előtti érveit. Kuncze Gábor a szabad demokraták európai parlamenti programját ismertetve elmondta: „fordítson az Európai Unió az eddiginél több pénzt a városi rehabilitációra, a tömegközlekedésre és az érintett tagállamok vonják vissza a munkaerő szabad áramlását korlátozó szabályokat”.

„Csökkentsék az európai bürokráciát, váljon hatékonyabbá a most még igencsak lassú uniós ügykezelés. Csökkentsék Európa-szerte az adókat és folytatódjék a közösség bővítése Románián és Bulgárián kívül Horvátországgal is” – tette hozzá Kuncze Gábor, aki szerint az SZDSZ ezeket az ügyeket képviselné a leghangsúlyosabban az európai parlamentben.

A pártelnök arról is szólt, hogy némely más párttól eltérően az ő listájukon szereplő valamennyi jelölt vállalja az európai parlamenti munkát. Kuncze Gábor mind a szocialistákat, mind a konzervatív pártokat biztatta európai parlamenti programjuk közzétételére. Mindamellett sajnálatosnak tartotta, hogy a kampány a belpolitikai tematikája miatt eldurvult, s mint mondotta, ezért kerülhetett sor az etikai kódex megsértésére is.

Dávid a balra tartó jobboldalról

A választási kampány hajrájában a Magyar Demokrata Fórum a szerdán közzétett Konzervatív Kiáltványban igyekszik összefoglalni a párt és a jobboldal politikai alapelveit. „Ez az anyag nem egy mai vitáról szól. Rögzíti azokat az alapvető értékeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ne az aktuális pragmatikus érdekek határozzák meg, hogy a jobboldal meghatározó csoportosulásai mit képviselnek” – hangsúlyozta a Magyar Rádiónak a párt elnöke.

A Dávid Ibolya által aláírt dokumentum a Fidesz vonatkozásában leszögezi: „2004-ben munkáspárti üzenetekkel próbál választókat toborozni. A kétpárti rendszer kialakulása azt hozta magával, hogy mára a programok, sőt a politikai üzenetek között nincs jelentős különbség, sőt, most Magyarországon a jobboldal menetel balra.”

„Ez nem támadás – tette hozzá az elnökasszony – ez egy kiállás a korszerű európai konzervatív értékek és értékrend mellett, hogy milyen minőséget kellene a mindennapi gyakorlati politikában megvalósítani, és hogy legyen vége a populista gazdaságpolitikának és társadalompolitikának. Meggyőződésem, hogy a magyar jövőt csak az értékek melletti politizálásra tudjuk építeni.”

Címkék: Hírek