Túszejtésekkel kényszerítenék haza a csapatokat

Hetven amerikai katona és 700 iraki vesztette életét az alig egy hete tartó zavargásokban. Az iraki felkelők időközben több túszukat szabadon engedték, kilenc orosz és két cseh állampolgárt azonban foglyul ejtettek. Az amerikaiak erősítésre várnak.

Legalább kilenc orosz és két cseh állampolgárt raboltak el Irakban, miután hét kínai és kilenc török, illetve pakisztáni túszt szabadon engedtek az iraki felkelők. A két cseh állampolgárt Bagdadtól északra rabolták el úton Jordánia fővárosa felé vasárnap délelőtt – közölte a taxis társaság illetékese, amelynek járművével utazott a két elrabolt személy. A csehek a közszolgálati televízió munkatársai. Az orosz állampolgárokat, akik egy erőmű helyreállítási munkálatain dolgoztak, Bagdadban ejtették foglyul, pihenés közben.

Már nem reménykednek

A japán hatóságok már nem bizakodóak az Irakban túszul ejtett három japán testi épségét illetően – közölte hétfőn egy magas rangú kormányhivatalnok. “Volt egy időszak, amikor a különböző információk alapján úgy ítéltük meg, hogy a túszok épségben vannak, de jelenleg ezt nem erősíthetjük meg” – jelentette ki Fukuda Jaszuo kormányszóvivő tokiói sajtótájékoztatóján. A három japán állampolgárt – egy humanitárius segélyszervezet két munkatársát és egy sajtófotóst – csütörtökön ejtette fogságba egy magát Szaraja al-Mudzsahídinnek nevező csoport, amely azzal fenyegetőzik, hogy hétfőn közép-európai idő szerint 15.00 órakor kivégzi az egyik túszt, majd 12 óra múlva a másik kettőt is, ha nem vonják ki a japán katonákat a dél-iraki Szamávából. Tokió ugyanakkor azt tervezi, hogy elszállít Irakból minden japán polgári személyt, mert veszélyesnek ítéli ott-tartózkodásukat. A japán Nemzetvédelmi Hivatal (védelmi minisztérium) megerősítette a sajtójelentések nyomán, hogy három C-130-as japán csapatszállító repülőgép készenlétben áll Kuvait területén a japán civilek Irakból való elszállítására. “Egyelőre nem kaptunk utasítást a kormánytól, de készen állunk a feladat végrehajtására” – közölte a szóvivő. Kifejezte reményét, hogy kiszabadul és az elszállítandó japán civilek között lehet a három túsz is.

A pénteken foglyul ejtett három japán állampolgárról mindezidáig nem érkezett semmi hír. Elrablóik azt követelték, hogy Japán vonja ki csapatait Irakból, ellenkező esetben hétfőn kivégzik a három japán állampolgárt, köztük egy újságírót és egy segélyszervezet két munkatársát. Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő ígéretet tett arra, hogy a túszejtők fenyegetése ellenére nem vonja ki Irakból a közel 550 fős japán kontingenst, azonban azt tervezik, hogy a civileket hazaszállítják az országból (lásd keretes írásunkat).

Washington részéről Dick Cheney alelnök ígérte meg, hogy megtesznek mindent az Irakban elrabolt három japán civil kiszabadulása érdekében. Az amerikai alelnök megbeszélést folytatott a japán fővárosban Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfővel, s ezen a találkozón biztosította a távol-keleti ország vezetőit az amerikai segítőkészségről.


Szabadon engedték a kínai farmereket

A hét szabadon engedett kínai állampolgár – a kínai hírügynökség hétfő esti jelentése szerint – vasárnap érkezett Jordániából Irakba, és feltehetően Falúdzsa térségében rabolták el őket. A bagdadi kínai nagykövetség egyik tisztségviselője szerint az emberrablás során autóbalesetet szenvedett kínaiak közül kettő megsérült, de a csoport jól van. Arról továbbra sem szólnak a hírek, hogy a kínaiak milyen célból tartózkodtak Irakban, egyes vélekedések szerint azonban egy dél-kelet kínai tartományból érkezett a farmerekből és halászokból álló hét fős csoport, hogy Irakban vállaljon munkát.

Az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió adásában a szabadulás után rövid idővel feltűnő egyik kínai állampolgár szemmel láthatóan jó állapotban volt – írta a BBC.

A kínaiak mellett további kilenc külföldi túszt is szabadon engedtek iraki elrablóik – közölte hétfőn az Iszlám Papok Bizottsága nevű iraki szervezet, amely tárgyalásokat folytat az emberrablókkal a túszok szabadon bocsátásáról. A túszok többsége Pakisztánból és Törökországból érkezett Irakba.

Eltűnt viszont két amerikai katona, valamint hét ugyancsak amerikai polgári személy – közölte vasárnap Ricardo Sanchez tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka. Tájékoztatása szerint a polgári személyek a Halliburton cég alkalmazottai.


Az MDF áttekintené a magyar szerepvállalást 

A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi – közölte Herényi Károly az MTI-vel hétfőn. ” Az elmúlt napok eseményei, az iraki helyzet súlyosbodása indokolja, hogy a bizottság rendkívüli ülésén áttekintsük az iraki magyar katonai szerepvállalást” – mondta az MDF parlamenti frakciójának vezetője. Hozzátette: Irakban háború folyik, a magyar katonai kontingens az Országgyűlés korábbi határozata alapján békefenntartó és humanitárius feladatok ellátására kapott felhatalmazást. Az MDF-es politikus hangsúlyozta: az iraki háborúban való magyar katonai részvétel ellentétes az Országgyűlés által elfogadott határozattal, és a békefenntartásra kiképzett katonákat rendkívül súlyos, az országgyűlési határozattal ellentétes szolgálatra kényszeríti a kialakult helyzet. A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy az MDF már a múlt héten felszólította a kormányt, hogy kezdje meg a magyar katonai kontingens hazaszállításának előkészületeit, “és a kabinet ez ügyben nem cselekedett”.


Meghosszabbított tűzszünet


Meghosszabbították a tűzszünetet az iraki Fallúdzsában, így az hétfő éjszakáig marad érvényben – jelentette be hétfőn reggel a szunnita Iraki Iszlám Párt egyik vezetője, aki részt vesz a felek közötti közvetítésben. Az iraki közvetítő elmondta: az amerikai hadsereg illetékese és az iraki szunnita fegyveresek képviselői egyaránt elfogadták a nem hivatalos tűzszünet 24 órával való meghosszabbítását.

Kevéssel a bejelentés előtt olyan hírek érkeztek a Bagdadtól ötven kilométernyire nyugatra fekvő városból, hogy fegyveres iraki ellenállók tűzpárbajt vívtak amerikai tengerészgyalogosokkal a hétfőre virradó éjszakán. Robbanások döreje és gépfegyverropogás hallatszott az éjszaka a város egyik körzetéből, s amerikai katonai helikopterek köröztek Fallúdzsa felett – közölték helyi lakosok külföldi tudósítókkal.


Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy kedden folytatódtak volna a harcok az iraki ellenállók és az amerikai csapatok között. Az amerikai parancsnokság arra kérte a Pentagont, hogy további 10 ezer fős alakulatot küldjön Irakba a helyzet kezelésére.


 

Címkék: Hírek