Meglepően sokan nem mosnak kezet vécézés után

A férfiak esetében rosszabb a helyzet, mint a nőknél.

A koronavírus-járvány idején felértékelődött a kézmosás fontossága, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járvány relatív elcsendesedésével a hétköznapokban ne kellene figyelmet fordítani az alapvető higiéniára. Márpedig úgy tűnik, sokan megfeledkeztek a közegészségügyi hatóságok felhívásairól, ami a kézmosásra vonatkozott.

Az ausztrál Élelmiszerbiztonsági Információs Tanács kiadta legújabb jelentését, amelyben az ország kézmosási szokásairól számoltak be. A ScienceAlert által szemlézett jelentés 1229 ember kézmosási gyakorlatát vizsgálta, az eredmények pedig összhangban voltak a korábbi, hasonló felmérésekkel. Eszerint a nők jobban odafigyelnek az alapvető higiéniai előírásokra:

a felmérésben résztvevő nők 83 százaléka mos kezet vécézés után, míg a férfiaknál ez az arány 3 százalékkal kevesebb.

A kérdőívből kiderült: sokkal kevesebben figyelnek arra, hogy étkezés előtt is kezet mossanak: a nőknél 62, a férfiaknál mindössze 55 százalék tisztítja meg a kezét az evést megelőzően. Azonban nem csupán nemi alapú eltérésekre mutatott rá a kérdőív, hanem kor szerinti eltérésekre is. Ezek alapján a 34 év alattiaknak csupán 69 százaléka mos kezet minden alkalommal a WC-n tett látogatása után, míg 65 év felett ez az arány sokkal magasabb, 86 százalék.

Összességében elmondható, hogy az ausztrálok 19 százaléka nem mos kezet minden alkalommal, miután WC-n járt, 42 százalékuk pedig bevallotta, hogy nem mindig tisztálkodik rendesen étkezés előtt. Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem megfelelően alaposan teszik azt.