Összefüggést találhattak az alkoholfogyasztás és az IQ között

Az első középiskolai év döntő pont lehet az alkoholfogyasztásunkat illetően.

Egy új kutatás szerint minél magasabb valakinek az IQ-ja az első középiskolai évében, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy felnőttkorában rendszeresen alkoholt fogyaszt majd –  írja a Science Alert.

Az Alcohol and Alcoholism című folyóiratban megjelent kutatás szerint az emberek általános intelligenciáját mérő pontszám leginkább arra mutathat rá, hogy a tinédzserek isznak-e majd, vagy inkább az absztinenciát választják, az alkoholfogyasztás mértékének megjóslására kevésbé működőképes.

A kutatás 6300 olyan Wisconsin államban végzett személy egészségügyi, oktatási és pénzügyi információi alapján készült, akik 1957-ben végezték el az iskolát. 2004-ben aztán, 47 évvel a diploma megszerzése után, a résztvevők beszámoltak arról, hogy milyenek az alkoholfogyasztási szokásaik: ittak-e az elmúlt hónapban, és ha igen, mennyire tartották a mértéket.

Az adatokból az derült ki, hogy az IQ-pontszám növekedésének minden egyes pontja után 1,6 százalékos emelkedést tapasztaltak a mérsékelt vagy erős ivók táborában, az absztinensek táborának kárára.

Ez alapján azt is gondolhatnánk, hogy akinek magasabb az IQ-ja, többet is iszik, azonban fontos megállapítása volt a kutatásnak, hogy a magasabb IQ-pontszámmal rendelkező személyek jóval kisebb arányban számoltak be mértéktelen ivásról.

Sherwood Brown pszichiáter, a Texasi Egyetem (UT) Southwestern Medical Center munkatársa szerint amikor a társadalmi-gazdasági tényezőket vizsgálták, azt találták, hogy a háztartások jövedelme részben előrevetítette az IQ és az ivási szokások közötti kapcsolatot, de az egyén iskolai végzettsége nem befolyásolta azt számottevően.

Korábbi tanulmányok egyébként összefüggést találtak a magasabb jövedelem és a gyakoribb alkoholfogyasztás között, feltehetően a sikerhez, presztízshez kapcsolódó társadalmi alkoholfogyasztási normák miatt. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy a kutatásban nagyobb részt voltak reprezentálva a fehér, főiskolai diplomával rendelkező férfiak és nők, így az eredmények nem feltétlen tükrözik más országok és populációk eredményeit.

Kapcsolódó
Tényleg őszintébbek az emberek részegen?
Régi mondás, hogy borban az igazság. De vajon igaz-e?