Rejtett életet találtak az óceán feneke alatt

Először bukkantak állati életre a tengerfenék mélyén.

Szakértők egy csoportja első alkalommal bukkant állatokra a tengerfenék alatt, a hidrotermális kürtők közelében – írja az IFLScience. Az új tanulmány megkérdőjelezi azt a régi elképzelést, hogy a tengerfenék mélyén csak mikrobák vannak jelen, és azt sugallja, hogy a földkéreg a vártnál jóval nagyobb része rejthet komplex életet.

A Schmidt Ocean Institute munkatársai kutatóhajóról irányított merülő eszközökkel ereszkedtek le a két tektonikus lemez találkozásánál lévő Kelet-Pacifikus-hátsághoz.

A szakértők a kutatás során több mint 2500 méteres mélységben hidrotermális folyadékkal teli üregekre bukkantak, amelyekben állatok voltak.

A helyszínen különböző fajokat, például csőférgeket, csigákat, kagylókat és más férgeket találtak.

Korábban észleltek már hatalmas, mikrobiális életből álló ökoszisztémákat a szárazföld és a tengerfenék mélyén – egyes becslések alapján a bolygó mikrobiális életének mintegy 70 százaléka a föld alatt él. Ez ugyanakkor az első alkalom, amikor a tengerfenék alatti állati élet ökoszisztimáit találták meg. A felfedezést már korábban bejelentették, de csak most mutatták be lektorált tanulmányban.

A csapat úgy véli, hogy az üregekben a tengerfenéki állatközösségek lárvái telepednek meg, és a hidrotermális kürtők folyadéka révén utaznak át a tengerfenéken. Ez azt jelentheti, hogy ezek a felszín alatti ökoszisztémák összekapcsolódnak.

Valószínű, hogy rengeteg állat rejtőzik még a mélyben, nemcsak a Csendes-óceánban, hanem a világ más óceánjaiban, tengereiben is.