Súlyos betegségre utalhat az éjszakai izzadás

A szakértő elárulta, mi kell a jó alváshoz.

Súlyos problémát jelezhet az éjszakai izzadás. Amennyiben nemcsak alkalomszerűen jelentkezik, hanem állandó jelleggel verejtékben ébredünk, érdemes hamar orvoshoz fordulni – derül ki az IKEA közleményéből. A vállalat Dr. Gaál Veronika, a pécsi SomnoCenter Alvásdiagnosztikai Központ szakorvosának segítségével járta körül, mi kell a jó alváshoz.

A pihentető alváshoz elengedhetetlen a csendes, nyugodt környezet és a sötét alvótér. Éppen ezért nem ajánlott tévére elaludni, ez ugyanis – ahogy az összes fényforrás, különösen a kék fényt kibocsátó eszközök – ronthat alvásunk minőségén.

Sok háztartásban a hálószobában is megtalálható tévékészülék, ami eleve nem szerencsés. Az elalvás előtti két órában ugyanis arra kell törekedni, hogy a fényforrások erejét minimalizáljuk. Az esti órákban érdemes a világítás erejét visszavenni, ezzel is ráhangolva szervezetünket az alvásra

– hangsúlyozta Dr. Gaál Veronika. Hozzátette: az jótékony hatással lehet alvásunkra, ha lefekvés előtt olvasunk, de fontos, hogy ez se az ágyban történjen, azt hagyjuk meg kizárólag az alvás színterének. Amennyiben nem így teszünk, agyunk más tevékenységgel is összekapcsolhatja az ágyat, így az alvás nehezebben mehet.

A hálószoba hőmérséklete is fontos szerepet játszik az alvás minőségében: a szakértő szerint 18–19 Celsius-fok a legideálisabb. Ennél melegebb helyiségben a melatonin, vagyis az alvási ciklust irányító hormon termelése nem úgy indul be, ahogyan kellene. Emellett érdemes kényelmes, jól szellőző hálóruházatot és ágyneműt választani, hogy elkerüljük az éjszakai leizzadást.

Ha ez a tünet állandósul, és rendszeresen verejtékben úszva ébredünk, forduljunk orvoshoz. Ez ugyanis egy figyelemfelhívó jelzés, amely sokféle betegséget is jelezhet, akár alvási apnoéra is utalhat

– hívta fel rá a figyelmet az orvos.

A rendszeres testmozgással is sokat tehetünk a jobb alvásért. A sport, különösen a szabadon, levegőn végzett mozgás jótékony hatással van az alvás minőségére, de fontos, hogy ez ne az esti órákban történjen. A táplálkozás is befolyásolhatja alvásunkat, éppen ezért alvás előtt 1–2 órával már ne fogyasszunk semmit, vacsorára könnyen emészthető ételeket válasszunk, az alkoholt pedig minden esetben kerüljük.