Ritka mélytengeri állatot örökítettek meg

A szakértők mintegy 1000 méteres mélységben, a Tonga-árokban figyelték meg a példányt.

Ritka mélytengeri állatot sikerült videóra venni a Tonga-árokban, mintegy 1000 méterrel a tengerfelszín alatt – írja az IFLScience. A felvételen egy, a Mastigoteuthidae családba, azon belül az Idioteuthis nemzetségbe tartozó faj látható.

A példányt szeptemberben örökítették meg a Minderoo-UWA Mélytengeri Kutatóközpont és az Inkfish munkatársai. A Tonga Trench Expedition 2024 keretében július és október között végeztek biológiai és geológiai vizsgálatokat a világ második legmélyebb óceáni árkánál.

A Mastigoteuthidae családba olyan mélytengeri kalmárok tartoznak, amelyekre két hosszú, vékony, ostorra emlékeztető csáp jellemző.

A csoportról viszonylag keveset tudni életmódja miatt.

2010-ben kutatók Új-Zélandnál partra sodródott egyedek gyomortartalmát elemezve mérték fel az állatok táplálkozását. A mélytengeri élőlények a szélsőséges környezet miatt gyakran opportunisták és passzív vadászok, az adatok alapján ugyanakkor ezen lábasfejűek a  tüskéscápafélék egy bizonyos faját fogyasztották. A szakértők szerint a Mastigoteuthidae tagjai aktívan vadászhatnak a nagytestű fajokra – de, persze, az is elképzelhető, hogy csak a tüskéscápák maradványaiból, dögevőként ettek.

Sok más mélytengeri fejlábúhoz hasonlóan a család egyes fajai is képesek fotofórák segítségével biolumineszcenciát előállítani. Ennek oka nem világos, elképzelhető, hogy a fénykibocsátás az udvarlásban vagy a zsákmányszerzésben játszik szerepet.

A nőstény egyedek jelentősen nagyobbak, mint a hímek. Egy 2021-es tanulmányban 150 Idioteuthis-mintát elemezve megállapították, hogy a hímek esetében a köpeny hossza 20–50, míg a nőstényeknél 27–70 centiméter. A nagytestű nőstények több tojást tudnak hordozni, ezzel növelik szaporodási teljesítményüket, míg a kisebb hímek mozgékonyabbak, így nagyobb távolságokat tudnak megtenni a párkeresés során.