Ez volt minden idők legnagyobb ízeltlábúja

Az Arthropleura nem fajai akár 2,6 méter hosszúra és több mint 45 kilogrammosra is megnőhettek.

Új vizsgálatok segítenek jobban megismerni a valaha élt legnagyobb ízeltlábú tulajdonságait – írja a Live Science. A szakemberek két jól megőrzött fosszíliát elemeztek, az eredményekről két tanulmányban számoltak be, amelyek itt és itt érhetők el.

Az Arthropleura nem ezerlábúszerű, autó nagyságú fajokat foglalt magába, a csoport 346–290 millió éve létezett az Egyenlítő közelében lévő erdőkben.

Az akkori, oxigéndús légkörben az Arthropleurák akár 2,6 méter hosszúra és több mint 45 kilogrammosra is megnőhettek.

Mickaël Lheritier, az Université Claude Bernard Lyon 1 munkatársa és a csapat tagja szerint a csoportot a 18. század óta ismerik, teljes fej azonban még nem került elő. A kutatók a közelmúltban olyan fejeket vizsgálhattak, amelyek az állkapcsot, a csápokat és a szemeket is megőrizték.

Az ősi nem régóta foglalkoztatja a kutatókat, teljes fej nélkül viszont eddig nem tudták pontosan meghatározni, hogy miként kapcsolódott a modern ízeltlábúakhoz. Nagy kérdés volt, hogy az Arthropleura inkább a százlábúakhoz vagy az ezerlábúakhoz állt-e közelebb – bár a két csoport igen hasonló, már 440 millió éve elváltak egymástól.

A szakemberek CT-vel tanulmányozták két fiatal példány megkövesedett fejét. A leletek a franciaországi Montceau-les-Mines Lagerstätte nevű lelőhelyen kerültek elő.

Az adatok alapján a hatalmas ízeltlábúak egyszerre bírtak a százlábúak és az ezerlábúak egyes tulajdonságaival, bizonyos vonásaik azonban egyik csoportra sem jellemzőek. James Lamsdell, a Nyugat-Virginiai Egyetem kutatója szerint az új részletek tükrében az Arthropleura a korábbinál is rejtélyesebbnek tűnhet, furcsa vonásai azonban segíthetnek evolúciója alaposabb megértésében.

A szakértők most úgy vélik, az Arthropleura közelebbi rokonságban állt az ezerlábúakkal. A friss eredmények azt mutatják, hogy a korábbi feltételezésekkel szemben az ősi ízeltlábúak félig vagy teljesen vízi életmódot folytattak.