Rendkívül ritka állatot vettek videóra Tongánál

A különleges példány egy fiatal borjú volt, akit anyja és egy hím mellett láttak úszni.

Rendkívül ritka, teljesen fehér hosszúszárnyú bálnát örökítettek meg Tonga közelében – írja az IFLScience. A különleges példány egy fiatal borjú volt, akit anyja és egy hím mellett láttak úszni.

A hosszúszárnyú bálnák (Megaptera novaeangliae) minden évben az óceániai országhoz vándorolnak, hogy július és november között annak meleg vizeiben párosodjanak és hozzák világra utódaikat. Ennek ellenére a most videóra vett látvány egyáltalán nem számít mindennaposnak, sőt elképesztően ritkán lehet teljesen fehér egyedet megfigyelni.

A felvételen szereplő nőstény borjú feltehetőleg a legelső teljesen fehér hosszúszárnyú bálna, amely Tongánál született.

A rendkívüli borjút megpróbálták nyomon követni, ám ez a vállalkozás lehetetlennek bizonyult. Így senki nem tudja, hol lehet most, ami még kivételesebbé teszi észlelését.

A fiatal vízi emlősnek a Mãhina nevet adták, ami tongai nyelven holdat jelent. A szakértők szerint Mãhina szokatlan színét vagy albinizmus vagy leucizmus okozhatja.

Előbbi egy olyan genetikai rendellenesség, amely lehetetlenné teszi, hogy az állatok szervezete előállítsa a melanin nevű festékanyagot. Ez a pigment adja az állatok bőrének, bundájának, tollazatának és szemének is a színét, hiánya esetén az élőlényeknek fehér bőre, illetve bundája és rózsaszín vagy vörös szeme lesz. A leucizmusnak is hasonló hatása van, ennek esetében azonban a festékanyag csak részlegesen hiányzik a szervezetből.

Kapcsolódó
Hihetetlenül ritka állatot vettek videóra több ezer méteres mélységben
Ilyen állatot a történelem során kevesebb mint 20-szor tudtak csak megfigyelni.