Videón, ahogy villám csap le egy madárfészekre

A villám a közelben lévő madarakat kiütötte, a fészket pedig megsemmisítette.

Videóra vették, ahogy villám sújt le egy fán lévő madárfészekre a coloradói Stearns Lake közelében – írja a Colorado Sun. Egy közeli ágon egy rőtfarkú ölyv szemlélődött, a villám őt, illetve a fészket felügyelő nőstény fehérfejű rétisast is kiütötte.

Az esetet egy 500 méterre található, irányított vadkamera rögzítette.

A hatalmas energialökettől a sasfészek megsemmisült, a két madár pedig kábultan, fejjel lefele bukott le a fáról.

Az eset még augusztus 6-án történt a Carolyn Holmberg Rezervátum területén, a helyi sasokat megfigyelő szakértők korábban nem láttak hasonlót. A tojó végül összeszedte magát, és elrepült. „Nem hittem el, hogy túlélte” – mondta Dana Bove, a Front Range Nesting Bald Eagle Studies nonprofit szervezet önkéntese.

A saspárok jellemzően évekig együtt maradnak, ilyenkor pedig sokszor korábbi költőhelyük közelében építenek új fészket. A gyógyulóban lévő tojót, illetve társát önkéntesek és helyi szakemberek is látták a közelmúltban, amint új fészkelőhelyet keresnek.

Hogy megkönnyítsék dolgukat, október 15-től lezárják az egyik közeli ösvényt. Az idei fiókák már rég kirepültek, a szülők ugyanakkor késésben vannak a jövő tavaszra való felkészülésben.

Bove szerint a helyszínen többet kellene tenni a ragadozómadarak érdekében. Problémát jelent, hogy a terület fejlesztése során felássák a prérikutyák föld alatti városait, ami miatt csökken a sasok számára elérhető táplálék. Emellett az emberi zavarás is nehezíti a madarak dolgát.