Az idősek életét is meghosszabbíthatja a dohányzásról való leszokás

Tudományos megerősítést nyert, hogy soha nem késő leszokni a dohányzásról.

Egy új kutatás szerint idősen, még akár 75 éves kor után is meghosszabbíthatják várható élettartamukat azok, akik képesek felhagyni a dohányzással. Az eredmények tudományosan is alátámasztják azt a gyakran használt mondást, miszerint soha nem késő az egészséges életmódot választani – írja a Science Alert.

Egy korábbi, közel 13 ezer középkorú férfi bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy azok, akik a vizsgálat kezdetén naponta másfél doboz, vagy annál is több cigarettát szívtak el, sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg 25 éven belül, mint azok, akik nem dohányoznak. Ez azonban nincs kőbe vésve, ugyanis a Michigani Egyetem (UM) közegészségügyi kutatóinak tanulmánya szerint

amellett, hogy a dohányzás befejezése bármely életkorban rövid távú egészségügyi előnyökkel jár, hosszabb távon is épp úgy vonatkozik az idősekre, mint a fiatalokra, vagy középkorúakra.

Az American Journal of Preventive Medicine szaklapban megjelent, nyilvánosan elérhető, reprezentatív egészségügyi adatok felhasználásával készült kutatás során a csapat számításokat végzett, hogy megbecsülje a dohányzás miatt elvesztett évek átlagos számát és a dohányzás abbahagyásával megszerzett átlagos évek számát különböző életkorokban. Eszerint azok, akik sosem dohányoztak, 9 évvel tovább élnek mint azok, akik egész életükben cigiznek. Azokhoz képest viszont, akik 35 évesen letették a cigit, mindössze egyetlen év volt a differencia.

A valószínűségi görbék alapján a kutatásban az is kijött, hogy 23 százalék, illetve 14 százalék az esélye annak, hogy legalább 1 évvel meghosszabbíthatják az életüket azok, akik 65, illetve 75 évesen szoknak le a dohányzásról. A számok alapján tehát egyértelmű: minél előbb engedjük el ezt a káros szenvedélyt, annál több évet nyerhetünk. Az azonban fontos tanulság, hogy sosem késő ráeszmélni arra, hogy le kell tenni a cigarettát.