Már itthon is elérhető a rákos elváltozást kimutató DNS-teszt

A székletalapú teszt 92 százalékos pontossággal kimutatja, van-e vastagbélrák az érintett testében az adott pillanatban.

Az Egyesült Királyságot és Hongkongot követően már Magyarországon is elérhető az a székletalapú DNS-teszt, amelyet a vastagbélrák korai felismerésére fejlesztettek ki és ami nemzetközi tapasztalatok szerint jól alkalmazható rákszűrésre. A DNS-metiláción alapuló teszt mindenféle invazív beavatkozás nélkül, 92 százalékos pontossággal kimutatja, hogy van-e vastagbélrák az érintett testében az adott pillanatban.

A sajtóközlemény szerint Magyarországon népbetegség a vastagbélrák, a második leghalálosabb rákos betegség, ami tünetmentesen, hosszú idő alatt fejlődik ki. Évente több mint 10 ezer embernél diagnosztizálnak vastag- és végbélrákot, ami 3 ezer ember halálát okozza. Márpedig rendszeres szűréssel, korai stádiumban elkapva a betegség még jó eséllyel gyógyítható.

A hasonló, DNS-alapon működő tesztek elvégzéséhez vérvétel szükséges, és a magunkkal hordozott genetikai hajlam mértékét adják meg a vastagbélrákra vonatkozóan. Ezzel szemben ehhez, a COLOTECT elnevezésű teszt elvégzéséhez nem szükséges semmilyen beavatkozás, sem vérvétel, sem hashajtás.

Ezt a tesztet otthon is el lehet végezni, a mintavétel előtt pedig nincs szükség diétára, nem kell megváltoztatni az étrendet, hanem a megszokott, mindennapi rutin közben kell a székletből mintát venni.

Ha a teszt bármilyen rendellenességet talál, amely a vastagbélrák kialakulásának gyanúját kelti, akkor mindenképp további, részletesebb vizsgálatok szükségesek a pontos diagnózis felállításához. Amennyiben egy korai, apró, rosszindulatú elváltozás áll a háttérben vagy egy nagyobb daganat, aminek csak a közepe rosszindulatú még, akkor nagyon jók, akár 80–90 százalékosak is lehetnek a teljes gyógyulás esélyei.

A székletalapú DNS-teszt mellett létezik a CT-virtuális kolonográfiavizsgálat is. A legpontosabb és legkoraibb szűréshez vizuális tesztre van szükség, tehát hashajtás után kolonoszkópiára vagy vastagbélkapszula-endoszkópiára.