Több ezer éves jádekincseket találtak

A kutatók egy belső-mongóliai helyszínen végeztek feltárást.

Több mint száz különös, kőkori jádeleletet találtak Belső-Mongólia területén – írja a The Independent. A felfedezés segíthet jobban megérteni a kínai civilizáció eredetét.

A szakemberek a Jüanbaosan nevű helyszínen végeztek ásatást, a tárgyak között három jádéból készült, eltérő méretű és színezetű sárkány is megtalálható.

A leletek több mint 5000 évesek, az egyik, tenyérnyi méretű, smaragdzöld tárgy a legnagyobb jádesárkány, amelyet Észak-Kínában valaha feltártak.

A mitikus lények jelentősen eltérnek a sárkányok modernebb ábrázolásaitól, fejük disznószerű. A leletek a Hingsan-kultúrához köthetőek, ezen őskori társadalom a mai Belső-Mongóliában, illetve a közeli Liaoning és Hopej tartományok területén létezett.

A kultúra készítette a világ legkorábbi jádetárgyait, Szun Csinszong, a Belső-Mongóliai Örökségvédelmi és Régészeti Intézet munkatársa szerint a felfedezés segít jobban megérteni a jáde felhasználását. A helyszínen feltárt emberi maradványok és kerámiák megerősítik, hogy a lelőhely a Hingsan-kultúrától származik.

Eddig több mint 1100 a kultúrához köthető régészeti helyszínre bukkantak, ezek főként Belső-Mongóliában fekszenek. A mostani ásatás során feltárt egyik sírhalom a legnagyobb, amelyet a régióban ezen kultúrához kapcsoltak.

A lelőhelyen többek között egy jáde fejfedő is előkerült, ez egy távoli, a mai Anhuj tartományban feltárt, másik kultúra által készített tárgyra emlékeztet. Elképzelhető, hogy a két csoport között kereskedelmi kapcsolat volt.