Csökkentheti az agressziót ez az étrend-kiegészítő

A szakértők úgy gondolják, ezért az iskolákban és a börtönökben is be kellene vezetni az étrendbe.

Az agresszió sokaknál sajnos hétköznapi velejárója az életnek, egy friss tanulmány azonban rávilágított, hogy az erőszakos válaszreakciók száma jelentős mértékben csökkenthető olyan egyszerű étrend-kiegészítővel, mint a halolaj kapszula – írja a Science Alert.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói korábbi, kisebb tanulmányokra támaszkodtak az omega-3 zsírsavak agresszióra gyakorolt ​​hatásának tanulmányozása kapcsán. Metaanalízisükben 29 vizsgálatot elemeztek, amelyeknek összesen 3918 résztvevője volt. A vizsgálat során számottevő rövid távú hatást azonosítottak, ami az agresszió akár 28 százalékos csökkenését eredményezhette.

Ez igaz volt a reaktív (provokációra válaszul adott) és a proaktív agresszió (előre megtervezett viselkedés) tekintetében is.

Noha az agresszió és az omega-3 zsírsavak közötti kapcsolat pontos megállapításához hosszabb ideig tartó, és kiterjedtebb vizsgálatokra lesz szükség, a kutatás nagyban hozzájárult annak megértéséhez, hogy a halolaj tabletták és azok hatóanyaga milyen hatással lehet az agyra.

A kutatók szerint az már a vizsgálat előtt is ismert volt, hogy az omega-3 zsírsavak jelentős szerepet játszhatnak a skizofrénia megelőzésében. Az eredmények hatására azonban úgy gondolják, a halolaj tabletták csökkenthetik a gyulladásokat az agyban, és hozzájárulhatnak az olyan agyi folyamatokhoz, amelyek segítenek az agresszió szabályozásában.

A kutatást vezető neurokriminológus, Adrian Raine szerint emiatt széles körben, az iskoláktól a börtönökig be kellene vetni ezeket a biztonságos, elterjedt étrend-kiegészítőket az étrendbe, így csökkentve az erőszakos cselekményeket. A szakember jelezte, az agresszív gyermekek szüleinek a terápia mellett a hal beillesztése az étrendbe is sokat segíthet.