Páratlan kincset találtak a Somlón, már bárki megtekintheti

A mintegy 3000 éves ékszer kifejezetten ritka leletnek számít.

Pompás, 3000 éves ereklyét pillanthatnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum látogatói – derül ki az intézmény közleményéből. Október 5-étől ugyanis kiállításra kerül egy bronzkori nyakék, amely európai mércével is ritka leletnek számít.

A Krisztus előtt 1000 és 850 közé datálható ékszerre idén nyáron bukkantak rá a Somló hegyen a múzeum régészei, dr. Tarbay János Gábor vezetésével. A kutatócsapat egy urnamezős stílusú korsót ásott elő, amelyben több ezer bronzékszer, köztük karika, pityke, gyöngy, spirál pihent. Ezek ölelésében feküdt a páratlan nyakék is, amelyet valószínűleg egy korabeli elithez tartozó nő viselhetett.

A szakértők szerint az ilyen leletek jellemzően nem kötődnek közvetlenül temetkezésekhez, ezért azt feltételezik, hogy valaki elrejthette őket. Az azonban rejtély, hogy ki és miért tehette ezt.

A Régészeti Intézet szakemberei augusztus elején egy több órán át tartó művelet végén szabadították ki a nyakéket, amely a hónap kincseként látható október közepétől az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

Kapcsolódó
Ősi kincseket találtak a Bükkben
A szakértők egy vaskori földvárnál végeztek feltárást.