Zsákmányukat marcangoló cápákát vettek videóra

Ezek a ragadozók még az óriási tüskékkel borított állatokat is könnyedén megeszik.

Nem mindennapi felvételek készültek zsákmányukat fogyasztó cápákról Ausztrália vizeiben – írja a The Conversation. A megdöbbentő videókon a ragadozók meglehetősen különös prédát, tüskés tengeri sünöket esznek meg gond nélkül.

A tengeri sünök sok problémát okoznak Ausztráliában: az egyre melegedő tengerekben elképesztően gyorsan terjeszkednek, és minden útjukba kerülő moszatot, hínárt és gerinctelen állatot elfogyasztanak, sivár pusztákat hagyva maguk után a tengerfenéken. Hogy megfékezzék pusztításukat, Jeremy Day ökológus és kollégai a tengeri sünöket megevő homárokat kezdték el kutatni.

A szakértők számos víz alatti kamerát telepítettek egy homárodú elé, majd tengerisünöket helyeztek a közelébe, hogy megnézzék, hogyan táplálkoznak pontosan ezek a ragadozók. Egy hónappal később a tengerisünök nagy része eltűnt, a felvételek tanúsága szerint azonban ez nem a homároknak, hanem cápáknak volt köszönhető.

A kutatók frissen megjelent tanulmányából kiderül, hogy a homárokat többnyire hidegen hagyták a tüskés állatok: csupán a tengeri sünök 4 százalékát ették meg, és sok esetben elmentek mellettük, hogy inkább más élelem után nézzenek. A tarajos bikacápákat (Heterodontus galeatus) és az ausztrál bikacápákat (Heterodontus portusjacksonii) viszont nagyon is érdekelték ezek a prédák: a tengerisünök 45 százalékát elfogyasztották.

A tudósok korábban azt hitték, hogy a nagyon nagy, 12 centiméternél szélesebb tengerisünöket talán semelyik ragadozó nem képes elfogyasztani, a videón viszont az látszik, hogy ezek a bikacápák gond nélkül megbirkóznak velük. Hiába voltak óriási tüskéik és tapadtak erőteljesen a tengerfenékhez, a bikacápák akkor is elbántak velük.

A kísérlet megmutatta, hogy a homároknak sokkal kisebb szerepük van a tengeri sünök féken tartásában, mint azt korábban hitték. Ez megmagyarázza, hogy a homárok példányszámának növelése miért nem gátolta meg eddig a tüskés állatok terjeszkedését.

A kutatás emellett arra is rávilágított, hogy egyes cápák viszont előszeretettel fogyasztják őket. Jeremy Day ugyanakkor megjegyzi: azt egyelőre nem tudni, hogy ezek a ragadozók mennyire lehetnek képesek aktív szerepet játszani a tengerisünök visszaszorításában.

Kapcsolódó
Videó: cápák csócsáltak meg egy kardhalat
Több tucat seb borította az állat testét.