Ezért nem érdemes minden levelet összegereblyézni ősszel

A lustaság és a tudomány e kérdésben többé-kevésbé egy állásponton van.

A nagyobb kertek tulajdonosainak ősszel több hétvégén átívelő programot biztosíthat a lehullott levelek összegereblyézése. Ez azonban nem szükségszerű, ugyanis ha hagyja, hogy egy vékony levélréteg megpihenjen, majd bomlásnak induljon a gyepen, az alatta lévő talaj szerves tápanyagokkal gazdagodhat, ami kifejezetten jót tehet neki – írja az IFLScience.

Susan Barton, a Delaware Egyetem tájépítész professzora szerint ez a gyakorlat javítja a talaj minőségét, és egészségét, nem véletlen, hogy az erdőkben található a legjobb talaj. A felszabaduló tápanyagok, mint a nitrogén és a foszfor a talaj mikroorganizmusaira gyakorol közvetlen pozitív hatást, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a pázsit általános egészségi állapotához.

A levélhalom továbbá az állatok számára is hasznos terület lehet: molylepkék, méhek, mókusok és madarak egyaránt kiélvezhetik az előnyeit, itt ugyanis élelmet találhatnak és tárolhatnak, sőt akár rejtekhelyként is szolgálhat számukra. 

Ez viszont nem jelenti azt, hogy minden levelet ott lehet hagyni. A túlzottan vastag levélréteg ugyanis megfojthatja a füvet, így a levelek 20-50 százalékának otthagyása jelentheti a tökéletes egyensúlyt, jelezte Diana Alfuth, a Wisconsini Egyetem munkatársa. A felesleges leveleket megéri összeaprítani, és úgy szétszórni.